Над 30 бедстващи семейства от Мизия бяха зарадвани с нови електроуреди, дрехи и обзавеждане, предоставени от ЧСОУ „Св.Георги“

„Подай ръка и дари усмивка“, благотворителната дарителска инициатива на ученици, родители и учители от ЧСОУ „Св. Георги“, върна надеждата в човешката доброта и съпричастност на над 30 бедстващи семейства в гр. Мизия, които в деня след изборите се прибраха в домовете си с нови хладилници, печки, перални, обзавеждане, дрехи и играчки.

Частното софийско училище инициира дарителска кампания сред родители, ученици и учители в началото на м.септември, за да подпомогнат нуждаещи се семейства в крайдунавския град, който беше наводнен на 3 август.

„Много родители и ученици откликнаха с ентусиазъм и буквално за десет дни събрахме близо 6 000 лева и още много дарения под формата на легла, обзавеждане, нови мивки и електроуреди, бюра, ютии, миксери, дрехи, обувки и играчки”,  уточни Мая Младенова, мениджър Маркетинг и комуникации в ЧСОУ „Св.Георги“.

Към инициативата с готовност се включи и Фондация „БАрака”, Козлодуй, които направиха подробно проучване на нуждите на семействата и подпомогнаха координацията при разпределянето на даренията. „Свързахме се с всички семейства, някои от тях посетихме на място и знаехме от какво имат нужда. Към момента от частното училище в София подсигуриха почти всички неща, които семействата бяха регистрирали като необходими”, информира Лили Рашкова, управител на Фондация “БАрака”.

„Учениците ни ни показаха, че са способни да създават големи неща в името на общото щастие, както и да вложат старанието и усилията си за изграждане на хармонично, активно и достойно гражданско съзнание. Освен директното въздействие и помощ за нуждаещи се хора, вярваме че чрез подобен проект подпомагаме взаимните ни усилия да възпитаваме в децата ни основни човешки ценности и добродетели като състрадателност, съпричастност, подкрепа, толерантност, доверие. Бих искала да изразя огромната ни благодарност и признателност за инициативността и подкрепата, които нашите ученици и техните родители проявиха. Благодаря и на семействата от Мизия, които ни позволиха и ни дадоха възможност да им помогнем“, сподели Даниела Северинова, основател и директор на ЧСОУ „Св.Георги“.

Вчера, в местния общински клуб се състоя среща между четиридесет деца от София и още толкова от Мизия. Децата играха  заедно, забавляваха се, а накрая всяко дете от крайдунавския град получи специален  подарък, подготвен от софийските ученици. По същото време навън бяха разпределени дарения за над 15 000 лева.

„Получих нова пералня и хладилник, дрехи за детето и легла. Безкрайно съм щастлив. Не съм очаквал наистина, че могат да ми донесат толкова много неща. Обикновено само ни обещават и нищо не се случва”, сподели Пламен Герговски – един от родителите от Мизия.

Пламен Ангелов от София, който бе от родителите, дошли специално за инициативата, сподели, че е отменил всичките си ангажименти за деня, не само защото вярва, че в подобни ситуации хората имат нужда от помощ и съпричастност, а и за да даде личен пример по толерантност и разбиране на децата си и да им покаже другото лице на България.

С организирания училищен автобус на ЧСОУ „Св.Георги“ пътуваха още шест лични автомобила с родители и ученици, които на място донесоха своите дарения. Цялата група направи обиколка на града и посети на място редица разрушени къщи, ставайки съпричастни към мъката на пострадалите семейства, които с готовност ги посрещнаха в домовете си.

Сем. Дренчеви от София подпомогнаха инициативата като транспортираха безвъзмездно всички събрани вещи. С помощта на сем. Рибарови пет годишната Божидара от Мизия, която има проблем с очите и спешно се нуждае от медицински грижи, получава пълно съдействие за необходимото лечение.

Верига „Техномаркет” също се включи в инициативата „Подай ръка и дари усмивка“, като транспортира и подсигури на доставни цени 3 печки, 6 хладилника и 11 перални машини за семействата в Мизия.

В набавянето на необходимите строителни материали се присъедини и козлодуйската фирма „Стромет”, а секцията по йога към АЕЦ “Козлодуй” дари над двадесет одеяла и разнообразни дрехи.

Част от огнената група “Феникс” също присъства на събитието. Те самите участваха в кампанията, която Фондация “БАрака” проведе в началото на август, когато в съседния на Козлодуй град бяха доставени тонове вода, храна, дезинфектанти и продукти от първа необходимост.

„Вчера беше ден, който трудно може да се забрави и да се остави без равносметка! Когато видиш безсилието, което ние хората имаме пред стихиите, си припомняш колко важна е подадената ръка.“ , сподели Атанаска Гърноева, учител от ЧСОУ „Св.Георги“, а един от учениците пожела нещо много мъдро и истинско на пострадала от наводнението жена – “Дано скоро започнете да мислите за преживяното като нещо от Вашето минало и дано с днешната ни инициатива сме успели да Ви дарим искрица щастие и надежда.”