Над 100 души – въодушевени от биенале „Тенец”

Експозиционна зала „Кутловица” се оказа тясна за всички ценители на изобразителното изкуство, дошли на откриването на националната изложба биенале „Тенец”. В галерията бе тясно и за творбите в раздел графика, скулптура и приложно изкуство. Във встъпителното си слово изкуствоведът Димитър Грозданов – председател на журито, оценявало, творбите на участниците в биеналето, подчерта: „Изложбата е изключително очаквана. Тя е част от една традиция. Северозападът е район, в който изобразителната част от историята на българското изкуство е много богата. Тук има не само е манастири и църкви, но има и редки образци от рода на пластиката в православното изкуство, има много примитив още толкова наследство от античността. Надявам се изложбата да продължи да се развива и да я видим в най-различни нейни варианти в близкото бъдеще!” Подкрепата на общината за тази инициатива категорично заяви кметът на Община Монтана Златко Живков: „Това е едно стойностно културно събитие. По този начин отбелязваме и годишнина от рождението на един голям българин – Йордан Радичков. Имах честта да познавам този човек, макар и за кратък период от време. През 2002 г. той получи най-високото отличие – Почетния знак на Община Монтана. И тъй като е бил един от двамата българи най-близо до Нобелова награда, заедно с П. Славейков, и аз смятам, че усилията да почетем паметта му си заслужават.”

Мисията на изложбата биенале, взела името на един от мистичните Радичкови герои, бе да провокира интереса към Българския Северозапад и към творчеството на този гениален писател. Големият интерес към конкурса доказва, че поставената цел е изпълнена от организаторите – Община Монтана, СБХ, дружество на художниците „Тенец”, Представителство на СБХ в областния град и Художествената галерия. Наградите на отличените творци бяха връчени непосредствено след откриването на първата част на изложбата в зала „Кутловица”. Церемонията по награждаването се състоя в художествена галерия „Кирил Петров”. На фона на великолепната колекция от раздел „Живопис” на биеналето победителите получиха грамоти, плакет с образа на Йордан Радичков и парични премии.

Мартин Георгиев от София спечели най-престижното отличие – наградата на Съюза на българските художници за своето произведение “Лампа”. Призът на Община Монтана бе присъден на столичния художник Младен Врабчарски. Той се представи с плакат на пиесата “Януари” от Йордан Радичков. Всяка от двете награди е на стойност 1000 лв.

Наградата за живопис грабна Антон Антонов (Казанлък). Призът му бе присъден за триптиха „Риба”. Сред победителите са още Бранко Николов (Ниш и София), чиято творба бе отличена в раздел „Графика”, Найден Кирилов (с. Слатина) – награден за скулптура, Димитър Гоцак (Монтана) – отличен за приложно изкуство. Негова е инициативата за провеждането на дебютното издание на изложбата биенале „Тенец”. Заедно с кмета и председателя на журито награди връчваше и председателят на Общински съвет – Монтана, инж. Иво Иванов.

Виолета Апостолова бе удостоена с наградата за млад автор (до 30г.). Тя е осигурена от сдружение „Приятели на Радичков”. Виолета получи от Иван Димитров – пиар на председателя на сдружението – доц. Борислав Великов, парична премия от 500 лв. С извинението, че доц. Великов в момента полага клетва като депутат в Народното събрание, г-н Димитров пожела на младата художничка бъдещи успехи.

Отличените произведения остават собственост на художествена галерия «Кирил Петров» – Монтана. По този начин в кризисни времена, когато закупуването на произведения на изкуството е лукс, се допълва фонда на раздел „Съвременно изкуство”.

Сред участниците в първото издание на изложбата биенале „Тенец” бяха утвърдени имена като проф. Георги Чапкънов – Чапа, проф. Галилей Симеонов, кюстендилският майстор Свилен Блажев, живописецът Румен Статков. В изложбата се включиха и местните творци Николай Пенков и Любомир Мечков. Радостно е, че сред 83-мата участници преобладават млади хора. Произведенията им ще останат в двете изложбени зали на Монтана до 27-ми ноември.

Откриването на изложбата привлече интереса на културните среди в Монтана. Сред гостите беше и професор Симо Лазаров. Изложбата завърши с изискан коктейл и разговори за бъдещи творчески инициативи.

Нанси Борисова

Клуб «Медии»