Музиканти от България, Сърбия и Украйна ще участват на фестивала в Монтана

Музиканти от България, Сърбия и Украйна ще участват на фестивала в Монтана

Музикантите от Троян | снимка: общ. Монтана

Музиканти от България, Сърбия и Украйна ще участват в XV издание на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ в Монтана, съобщиха от общината. Началото на празниците е на 27 май, когато 12-те оркестъра от трите държави ще преминат през централния площад „Жеравица“.

Фестивалният оркестър на Националното военно училище „Васил Левски“ във Велико Търново и оркестъра на Втора Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора ще представят атрактивно шоу, обещават организаторите. Откриването на музикалната програма ще е с обичаните творби на Дико Илиев – „Дунавско хоро“ и „Сливенци при Драва“. Преди да започнат изпълненията, участниците ще поднесат цветя на паметната плоча на композитора в Монтана.

Сред другите участниците са Представителният общински духов оркестър с мажоретки – Троян, Духовият оркестър „Дико Илиев“ към Народно читалище „Разум 1883“ , Мажоретният състав към Общинския младежки дом в Монтана, Младежкият духов оркестър с мажоретен състав от Ботевград, Представителният младежки духов оркестър и мажоретен състав от Ловеч, както и оркестър Vivo – Монтана. В програмата са още Общинският духов оркестър на Перник и Танцов ансамбъл “Северняци”.

От 18 часа на 28 май ще започне концерта на миналогодишните победители от музикалния фестивал в Гуча, Сърбия – Оркестъра на Ненад Младенович от гр. Враня. На третия ден началото на фестивалната вечер ще е с Младежкия духов симфоничен оркестър “Сурма” от Музикалния колеж на гр. Ривне, Украйна.

В програмата са класически творби, произведения на съвременни композитори, а от танцова школа „Финес“ – Монтана ще танцуват под звуците на „Валс № 2“ на Дмитрий Шостакович. За финал представителният духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ от Велинград ще закрие официалната част на събитието. В края му ще има надсвирване между гостите от Сърбия и Vivo.

Тази година празниците са под патронажа на Министерство на културата и като официален гост е поканен министър Вежди Рашидов. Българската национална телевизия ще снима филм за събитието.