Музеите във Видин ще работят с безплатен вход в събота

Музеите във Видин ще работят с безплатен вход в събота

Изложба в музей “Конака” показва накитите от българските земи | снимки: общ. Видин

Средновековният замък „Баба Вида“, Художествената галерия „Никола Петров“ и музеите „Кръстатата казарма“ и „Конака“ ще работят за посетители в събота, съобщиха от община Видин. Свободният вход е част от Европейската нощ на музеите. Забележителностите ще бъдат отворени от 9.30 сутринта в събота до 1 часа след полунощ.

В музей „Конака“ е открита и гостуваща изложба „Съкровища от старите ракли“, организирана по повод Международния ден на музеите, който се отбелязва на 18 май. В изложбата са показани традиционни накити от цяла България и областите, в които живеят българи. По-голямата част са от периода XVIII век до началото на XX век. Накитите са от Етнографския музей в Пловдив и са изработени от злато и сребро с различни техники – филигран, коване, леене.

Освен тях в „Конака“ може да се разгледат и постоянните експозиции – оръдия на труда, съдове и култови предмети от праисторическата епоха, антични статуи, мозайки, предмети от бита от времето на Римската империя, средновековна нумизматика и трапезна керамика, както и артефакти от периода на Османската империя.

Културата и бита на Видинско от първите десетилетия след Освобождението до 20-те години на XX век са представени в музея „Кръстатата казарма“. Там е и експозицията, показваща риболова по Дунав, както и традиционното за региона лозарство и производство на вино.