Монтана ще събере творци на изобразително изкуство в биенале “Тенец”

Монтана ще събере творци на изобразително изкуство в биенале “Тенец”

Отличена творба “Бик” на Димитър Гоцак от Монтана в секция “Приложно изкуство” на биеналето от 2014 г. | снимка: общ. Монтана

Художествени произведения за биеналето „Тенец“ ще се приемат от 15 до 26 септември, съобщават от община Монтана, която е съорганизатор на събитието. Второто издание на националното биенале ще събере творби на живописта, графиката, скулптурата и приложните изкуства. Условието за участие е творбите да са създадени в последните три години и да не са включвани и награждавани в други изложби и конкурси. Ограничението за всеки автор е до три творби от раздел.

Произведенията се приемат на адрес: гр. Монтана п.к.3400, ул. Цар Борис III 19, художествена галерия „Кирил Петров“, а произведения на скулптурата, графиката и приложните изкуства – на бул.“Трети март“ № 64, експозиционна зала „Кутловица“. Наградените ще се определят от професионално жури. Биенале „Тенец“ е посветено на Йордан Радичков и най-високата награда е на името на писателя. Призът носи парична премия от 1000 лв., колкото е и за другата голяма Награда на Съюза на българските художници. Парите са осигурени от община Монтана. Четири равностойни награди по 800 лв. ще има във всеки раздел, а един млад автор до 30 год. ще получи 500 лв. от сдружение „Приятели на Радичков“. Отличените творби ще бъдат показани в ХГ „Кирил Петров“ и експозиционна зала „Кутловица“ от 3 октомври.

Организатори на биеналето са общ. Монтана в партньорство със Съюз на българските художници, Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана, Представителство на СБХ – Монтана, Дружество на художниците „Тенец”- Монтана.

Подробности за условията за участие тук: http://bit.ly/2bVZp1l%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0