Монтана празнува 125 години като град и посреща Дядо Коледа

Монтана празнува 125 години като град и посреща Дядо Коледа

Монтана ще празнува на 1 декември 125 години от обявяването си за град и ще посрещне Дядо Коледа и Снежанка на централния площад, съобщиха от общината. Началото на празника в четвъртък ще бъде дадено в 14.30 ч., когато се открива документалната изложба „Монтана – минало и настояще“. Тя е подредена от Държавен архив – Монтана във фоайето на Общинския младежки дом.

От 15 часа е предвидено представянето на сборника „От Montana до Монтана: един град между древността и настоящето“. Той събира доклади от научна конференция за историята на региона и неговото развитие. Сборникът ще бъде представен от проф. Александър Костов от Института за балканистика към БАН. Представянето отново е в Младежкия дом, като всеки присъстващ ще получи екземпляр от сборника, разказаха от общината. Историкът Йордан Герасимов ще покаже мултимедийна презентация за първия кмет на Монтана Игнат Попов. От 16 часа ще бъде открит и паметник на Игнан Попов на ул. „Извора“ 1, до общината. Автор на паметника е Теодоси Антонов.

Сегашният град Монтана възниква като римско селище с името Castra ad Montanesium или Крепостта на Монтана. След разцвет в годините на късното Средновековие и Османската империя градът губи стратегическо значение и става село със славянското име Кутловица. В освободената българска държава развитието му отново тръгва напред. Обявен отново за град от цар Фердинанд, носи неговото име до 1945 г. След това новата власт го преименува на Михайловград, на активиста от Септемврийското въстание Христо Михайлов. Тогава развитието на града се променя коренно – от дребно занаятчийство и земеделие, се превръща във водещ център на индустрията. За определен период това е градът с най-бързо развиваща се икономика. След 1993 г. връща най-старото си име – Монтана.

Кулминацията на тържествата е посрещането на Дядо Коледа и Снежанка, които трябва да пристигнат на пл. „Жеравица“ в 16.15 часа. Там вече ще са запалени светлините на Коледната елха, а Общинския детски комплекс „Ние, врабчетата“ ще изнесе празнична програма.