Гимназията на сем.Буш взе момче от Монтана

Снимка: Любомир Йорданов

Източник: вестник “Труд
Автор: Любомир Йорданов

Десетокласникът Калоян Първанов от Монтана стана ученик в едно от най-престижните частни училища в САЩ – “Филипс академи” в Масачузетс.

Школото е сред петте най-скъпи и елитни средни учебни заведения в Америка, в него са учили президентите Джордж Буш – баща и син, както и 250 от най-известните политици и бизнесмени в Щатите и по света. Самото училище е открито от Джордж Вашингтон.

16-годишният Калоян от езиковата гимназия “Петър Богдан” в Монтана спечелил стипендията “Дейвис” на стойност 115 000 долара с есе на тема “Кой съм аз”.

В текста тийнейджърът разказал за живота си досега и най-вече за интересите си в училище и включването в кампании за помощ на хора в нужда. Калоян е член на Младежкия Червен кръст и редовно участва в акции за подпомагане на социално слаби и болни хора. В есето Калоян написал, че погледът му към света се променил, след като се запознал в приют с 21-годишно момче с увреждания.

“На години той бе по-голям от мен, но по душа бе само на годинка. В същото време беше изключително позитивен и усмихнат. Тогава оцених колко големи късметлии сме всички ние, че сме се родили такива, каквито сме. И колко е важно да помагаме на различните, защото и те са част от обществото ни и обогатяват света със специалните възможности, които имат, и стремежите си да ги изявят.” С тези думи тийнейджърът спечелил сърцата на ръководството на училището.

След като впечатлил журито с есето си, Калоян минал още куп проверки. Успешно издържал тест на английски език със 120 въпроса, а после се представил отлично и на събеседване.

За конкурса научил случайно от класната си ръководителка, която е химичка. Един ден тя влязла в час с листче в ръка и казала на децата, че който иска, може да кандидатства за изключително престижната стипендия. Първанов въобще не се поколебал. Кураж му дали и по-големите съученици, които вече са печелили подобни награди.

Освен всекидневните уроци във “Филипс академи” от тази есен момчето ще може да изучава по-задълбочено и любимата си генетика. През ваканциите пък ще пътува по света на организирани от гимназията му мисии за подпомагане на страдащи хора. Всички разходи по престоя и образованието на българчето в САЩ се поемат от училището.

“Филипс академи” е на 238 години и е едно от най-богатите училища в света. Всяка година само четири деца от цялата планета имат право на стипендия “Дейвис” в елитната гимназия.

Тя се намира само на 20 минути от “Харвард” и Калоян не изключва възможността след завършване на средното си образование да учи в най-добрия университет в света. Той мечтае да стане хирург и да продължи семейните традиции. Бащата му е стоматолог в Монтана, а майка му – медицинска сестра. Има и по-малък брат.

Семейството му, както и учителите и съучениците от езиковата гимназия в Монтана го подкрепят и много се гордеят с успеха му. “Вярвам, че някой ден и името на Калоян може да стои сред имената на най-известните хора, завършили “Филипс академи”, казва директорката му Пенка Ненкова.