Младежки фестивал на изкуствата във Видин

Младежкият фестивал по изкуствата „The bridge” събра във Видин за пета поредна година над 150 младежи, разказва за “Денят започва” Лидия Каменова. Единствената по рода си в страната проява отвори 13 творчески работилници в областта на музиката, театъра, киното, танците, приложните изкуства. За пръв път тази година ентусиастите- организатори от Good music society получиха финансова подкрепа от фондация „Америка за България”, което обагати и даде нови посоки за развитие на младежкия форум.

Видин се променя за една седмица и заживява с емоциите и енергията на стотици тийнейджъри, дошли от цялата страна, за да се потопят в атмосферата на изкуството. Повече от половината от участниците във фестивала „The bridge” идват тук не за първи път и споделят своя възторг от средата, в която попадат.

“Много се радвам че тука сме се събрали само хора на изкуството и няма наоколо лоши хора – всичките са много готини и просто се разхождаш по коридорите на училището и виждаш някой си пее, ходи и си пее – това е напълно нормално или някой си свири на китарата и това е напълн о нормално или ние се омазваме с боя до ушите и това също е напълно нормално”, разказва Милена от София.

“Свободата е най-важното тук, научавам много неща, и това е прекрасно!”, споделя Валентин от Букурещ.

Важни за младите хора са новите срещи, докосването по нов начин до хобито или мечтата за утрешна реализация. Ръководителите на творческите работилници също са достатъчно млади професионалисти, което топи границата и между преподавателя и неговите възпитаници. От първата година във фестивала участва Неделя Ганчева, която води школата по танци.

“Откакто почна този фестивал много хора го чакат всяка година, много хора питат какво се случва, кога ще идваме насам. Личи си, че почват да мислят по друг начин, почват да гледат на нещата по друг начин на света, цялостното им отношение към нещата се променя и е за добро”, споделя Неделя Ганчева.

Навсякъде е шумно и интересно, но в театралната работилница тийнейджърите са притаили дъх и вперили очи в известните актриси Луиза Григорова и Весела Бабинова, които повдигат завесата на тайните в превъплъщението на сцената.

“Това е първо предизвикателство, защото аз не се чувствам достатъчно пораснала, за да се занимавам с това да преподавам на някого… Но в същото време е и адски вдъхновяващо, защото когато гледаш едни хора по-малки от теб, на които очите са пълни с желание за знание и очите им попиват всяка думичка, която кажеш и гледаш как на другия ден имат напредък в това, което ти си им казал, т.е. са те послушали – това някак си е толкова вдъхновяващо, много ме радва, че съм тук и със сигурност ще продължавам да идвам на The bridge!”, казва Луиза Григорова.

В театралната работилница за пети път е Десислава Манджукова от София. За разлика от предишните години, когато е била ученичка, сега тя е помощник на ръководителите. Историята на Деси е пример за това колко са необходими такива форуми и каква подкрепа са за младите хора да успеят да намерят себе си.

“Даде ми много The bridge със сигурност и заради това съм вече в НАТФИЗ втора година, без Дъ бридж няма НАТФИЗ, няма нищо, щях да правя сигурно нещо друго, пак щеше да е сигурно изкуство, но какво не се знае. Така че The bridge беше съдбоносен”, разказва Деси.

Фестивалът приключи в неделя с голям концерт, изложби и театрална постановка. Всички работилници показаха сътвореното, а младежите скъсаха с хубавите спомени до следващото видинско лято на талантите.

Източник: БНТ, “Денят започва”