Министерство ще рекламира “Баба Вида” за български туристи

Министерство ще рекламира “Баба Вида” за български туристи

Министерство на туризма (МТ) ще започне кампания за насърчаване на вътрешните пътувания, съобщиха от ведомството. В нея ще се включат всички по-големи общини, които ще представят възможностите за туризъм по региони, уточняват от министерството. Рекламната кампания ще е с билбордове, разположени на централни места. Във всяка община, която се включи в инициативата, ще се рекламират забележителности от друго място. Така жители и гости на един регион ще научават за местата, които могат да посетят в друга част на България.

От министерството посочват, че визиите на билбордовете са на културно-исторически забележителности като крепостта „Баба Вида“, комплекс „Перперикон“, крепост „Хисарлъка“, Бесарбовски скален манастир, Александровска гробница и други. Общо за кампанията ще се подготвят над 40 билборда, като грижата по изработката им ще е на МТ. Ангажимент на общините ще е да предоставят безплатно пространство за рекламите на места, на които те ще бъдат видени от възможно най-много хора. Рекламите ще стоят близо шест месеца.

На първия етап в кампанията се включват общините Видин, Монтана, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Перник, Бургас, Хасково и Кърджали. Предстои към тях да се присъединят и други. Рекламирането на вътрешните пътувания е част от стратегията на министерството за насърчаване на вътрешния туризъм. Наскоро приключи и комуникационна кампания за стимулиране на вътрешните пътувания, която е стигнала до около 2 млн. души по данни на министерството.

Според статистика, представена от институцията, от януари до края на октомври нощувките на българи в България са били над 7 млн. броя. Това е увеличение с 6.2% спрямо същия период на 2014 г. Българите, които са пътували и пренощували в страната, са били 2.8 млн. души, с близо 9% ръст за година. Увеличението на приходите от тях е със 7% до над 260 млн. лв.