Малчугани се запознаха с Радичков в библиотеката

Четвъртокласници от трето основно училище „Д-р Петър Берон“ проведоха нестандартен урок, посветен на 85-тата годишнината на Йордан Радичков. Детският отдел на регионална библиотека „Гео Милев“ бе домакин на събитието, което представи на децата творчеството на Радичков. Малчуганите бяха посрещнати във фоайето от изложбата на томовете събрани съчинения и различни издания на гениалния ни земляк, рисунки и автографи на писателя. Децата, разбира се се скупчиха около познатите им „Жабешки истории“ и „Ние, врабчетата“.

Със забавни, игри възпитаниците на г-жа Даниела Иванова, си припомниха какво знаят за Радичков. Прочетоха и откъси от „Ние, врабчетата“. С ентусиазъм те решиха голяма кръстословица, съдържаща имената на главните герои от повестта. Разделени на два отбора – „Врабче“ на момичетата и „Жабче“ на момчетата, десетгодишните читатели подредиха листчета с отделните думи в цялостни цитати на Радичков. Момчетата се справиха по-бързо. Момичетата също показаха езиков усет и най-важното – на всички им беше интересно и се докоснаха до мъдростта на писателя. Един от най-запомнящите се цитати, които малките прочетоха бе: „Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.“ За да не се споглеждат удивено, водещите библиотекарките Йорданка Цветанова и Валерия Кръстева интепретираха метафората на децата. Те зарадваха гостите си и със символични награди.

Емоционален момент за четвъртокласниците бе окачването на цветни балони по клоните на дървото до Паметника на Радичков в градинката до библиотеката. За тях това бе най-забавната част от събитието. Малките запазиха минута мълчание пред скулптурния образ на великия творец, създаден от друг гениален българин – Георги Чапкънов – Чапа.

Този урок беше запомнящ се, защото излезе извън класната стая. Интерактивният подход и достъпният начин на представяне на творчеството и биографични данни за Йордан Радичков бе забавен и интересен за четвъртоклосниците. Събитието показа на децата библиотеката в различна светлина – не само като място, от което могат да вземат книги, но и като интересно място за придобиване на знания и за забавление и като партньор на училището.

Антония Светлинова – клуб “Медии”
Снимка: Цветана Георгиева – пиар на РБ “Гео Милев”