Лиляна Павлова обеща скоростния път до Видин да се строи на етапи

Лиляна Павлова обеща скоростния път до Видин да се строи на етапи

Лиляна Павлова инспектира пътя Враца – Криводол | снимка: АПИ

Скоростният път от Ботевград до Видин ще бъде направен на няколко етапа. Това стана ясно от думите на министър Лиляна Павлова, която провери как върви ремонта на пътя Враца – Криводол. Министърът обясни, че знае за „сериозните нужди“ на Северозападна България в пътната инфраструктура, съобщават от ресорната агенция. Тя определи проекта за скоростен път по Е-79 като „много важен, но скъп“. Заради високата цена строителството ще е на етапи, с пари от бюджета.

Проектът за цялото трасе е готов, засега няма пари да се започне веднага строителство, извършват се подготвителните работи – отчуждаване на земи и парцеларни планове. Така след намирането на средства, същинското строителство ще може да започне незабавно. По досегашна оценка само трасето от Мездра до Ботевград ще струва 340 млн. лв. Павлова обясни, че това надминава целия бюджет на Агенция „Пътна инфраструктура“ за всички републикански пътища. По думите й допреди две години дори не е имало проект за скоростния път.

„Само за последните две години инвестициите, които направихме със средства от ЕС, бюджета, със заеми, с това, което лично премиерът Бойко Борисов осигури като целенасочена инвестиция за Северозапада, са над 200 млн. лв. Така че продължаваме напред. Когато не е ремонтирано 20-30 години, много повече пари трябват, но когато има стабилност на държавата, стабилно управление и приходи ще станат нещата“, каза регионалният министър, цитирана от АПИ.
Павлова добави, че само за тази година инвестициите в пътни ремонти в Северозапада са за над 100 млн. лв. За 10-те километра отсечка между Враца и Криводол са заделен 4 млн. лв. Пътят не е бил основно ремонтиран от 30 години. Преди няколко дни е започнал и ремонтът други 4.2 км от същия път, на стойност 1 млн. лв. По план той трябва да завърши до месец, ако времето позволява. Изпълнител на строителните дейности е Сдружение „ПИМ-Т“, което поддържа републиканските пътища в обл. Враца с 4-годишен договор.

Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че договорът със сдружението е подписан през ноември 2014 г. Търгът е спечелен в конкуренция с още трима кандидати. В обединението участват „Пътинженеринг-М“ и „Трейс София“.
Министър Лиляна Павлова е обещала и основен ремонт на пътя от Враца до пещера „Леденика“ до края на следващата година. Финансирането от 14 млн. лв. е от програма „Региони в растеж“. Там все още няма подписан договор с изпълнител, защото се очаква да минат сроковете за обжалване.

Строителството на пътя Враца - Криводол | снимка: АПИ