Лешоядите отблизо с Парк “Врачански Балкан”

Лешоядите отблизо с Парк “Врачански Балкан”

Лешояд | снимка: ПП “Врачански Балкан”

Наблюдение на белоглави лешояди организират от Природен парк „Врачански Балкан“ на 3 септември, съобщиха от дирекцията на парка. Поводът е Международния ден на лешоядите. Наблюдението във Врачанския Балкан ще бъде в района на с. Долно Озирово, а тръгването е в 8 часа от центъра на селото. Желаещите да наблюдават птиците трябва да са добре екипирани за планински преход – с подходящи обувки, облекло, дъждобран, лека храна и вода, както и бинокъл по желание.

Преходът през планината е 8 км, с лек наклон на терена. Преминава се покрай площадката за захранване на лешоядите, адаптационната клетка и по скалните масиви над Долно Озирово. Селото се намира на 25 км от Враца и от Монтана, на 10 км от Вършец и на около 100 км от София. Ако желаете да се присъедините, може да се обадите предварително на тел. 0878 734 503 – Георги Стоянов.

Ето какво разказват от „Врачански Балкан“ за птиците:

„Белоглавите лешояди са най-големите птици, които се срещат на територията на Природен парк „Врачански Балкан” с размах на крилете около 2, 70 метра. Този вид е включен в Червената книга на България и Врачанския Балкан е едно от малките места, където той може да бъде наблюдаван.

Международният ден на лешоядите се отбелязва всяка година на 1 септември и има за цел да повиши информираността на широката общественост относно проблемите и нуждата от опазването им. Лешоядите са почитани от хората още от дълбока древност. Неуморни санитари и любящи родители, тези небесни господари са запленявали човешкото съзнание векове наред, а днес са на път да изчезнат от лицето на Земята.“