Кулинарен фестивал с претенции да покаже “традиционни български ястия”

Кулинарен фестивал с претенции да покаже “традиционни български ястия”

Български кулинарни изкушения (снимката е само илюстративна) | снимка: news.vratza.com

Кампания, подкрепена от Министерство на туризма (МТ), събира рецепти за традиционни български ястия, които после ще бъдат представени на изложение. Порталът iknowbulgaria.bg е „продължение на успешната онлайн инициатива за насърчаване на вътрешния туризъм – „Мислиш си, че познаваш България“, обясниха от Министерството. Организатор на събитието е компанията за имоти “GTC България“, Международен женски клуб и кулинарната академия HRC. Министерството дава подкрепа само „на институционално ниво“ и не финансира кампанията, стана ясно от отговорите му. Подкрепа има и от много посолства, сред които това на Израел.

Официално набирането на рецепти започна на 1 март и ще продължи до 25 април. Рецептите могат да се качват свободно на сайта на кампанията, заедно със снимка. Организаторите не са обяснили какво означава „традиционни български ястия“ – всяка кухня е изпитала влияние на много други държави, народи, исторически периоди и особено на Балканите е много спорно кое е традиционно българско. Преглед на качените рецепти показва и други особености – много от ястията всъщност са добре познати от социализма, но преди Втората световна война те или не са съществували в сегашния вид (шопска салата) или са се приготвяли по съвсем различен начин (таратор). Отделно, има и много рецепти, за които е спорно български ли са или са от Османската империя.

Читатели и любители са качили множество рецепти с абсолютно непознати допреди години вносни съставки – „ролца от раци“, хималайска сол, лавандула, кашу, аншоа, пармезан и др. Лошо впечатление прави и любителското качество на снимките. Сайтът за рецепти има и английска версия, но самите рецепти не са видими в нея. От отговорите на МТ става ясно, че за качване на сайта подбор няма. Подборът ще бъде на следващ етап, направен от жури от Асоциацията на професионалните готвачи и академия HRC. Те ще определят 100-те най-добри рецепти, които да „представят България“ на Международния кулинарен фестивал. Основните критерии ще са рецептата да е „традиционно българска“ и добре представена със снимка и текст.

Въпросният фестивал ще се проведе за пръв път, а от МТ го наричат „уникален по рода си“. Фестивалът ще е обиколка на седем града – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и София. Въпреки претенцията за национална представителост на български ястия, събития няма да има нито в Северозападна, нито в Югозападна България, ако не броим София.

По време на празниците шеф-готвачи на посолствата, включили се в кампанията, ще демонстрират рецепти от своята държава. Според обяснението избрани са седем от най-големите градове, а при интерес следващите години обиколката ще стигне и до други. Всъщност половината градове от фестивала са тези, в които организаторът „GTC България“ има в момента или е имал инвестиционни проекти – молове. Сега компанията управлява търговските центрове „Галерия“ в Стара Загора, Бургас и Русе. Преди това инвестира в „Галерия Варна“, продаден на инвеститори от „Сити Клиник“ за лечебно заведение. Компанията е обявявала още преди няколко години, че обмисля инвестиция и в проект в София. “GTC България“ е собственост на полската компания Globe Trade Centre Group, а Посолството на Полша е едно от тези, които подкрепиха инициативата за кулинарния фестивал.