В Кула се подготвят за панаира

Източник: БНР, радио Видин

Автор: Христела Александрова

Кула се подготвя за най-хубавото си лятно събитие – кулския панаир, който ще се проведе от 19 до 25 август. Това ще е 97-то му издание.

КулаЗа първи път панаирът е проведен през 1916 година, на Преображение Господне, по времето на Първата световна война. Първоначално е представлявал изложение на животни и селскостопанска продукция. На първото издание, напук на войната, надошли селски стопани от целия район и от съседна Сърбия. Интересът бил голям. И така се заредили година след година, добри и лоши, с различни строеве, правителства и местни управници, панаирът винаги присъствал в официалния празничен календар на града ни- и досега.

Хората от Кулския край, независимо къде живеят, планират отпуските си, така че да може през седмицата на панаира да са в родния си град, където се случват приятни, носталгични и незабравими срещи на поколения и землячески групи и се припомнят дългогодишни приятелства.

Община Кула и Народно читалище “Просвета 1882” са най-ангажираните институции с организацията и провеждането на панаира – почистване на града и улиците, привеждане на зелените площи в добър вид, културна програма, обезпечаване на панаирния комплекс с всичко необходимо. Програмата на панаира включва традиционните събития – изложби на картини на кулски художници, на домашни любимци, детски пленер изобразително изкуство, детско модно ревю, Десетото юбилейно издание на Кулския поетичен панаир и поетични четения в крепостта “Кастра Мартис” под музикалния съпровод на Симфониета Видин, концерти на самодейни и професионални фолклорни състави и изпълнители, както и много други събития.

Панаирът започва на 19 август, когато се отбелязва и Деня на Община Кула, с тържествен ритуал на градския площад и водосвет за здраве и блгополучие. Също на площада, от 18 часа гражданите и гостите на града ни ще се насладят на изпълненията на ансамбъл “Северняшки” от Плевен. През панаирните дни ще гостуват и фолк и поп-фолк изпълнителите Славка Калчева, Теди Александрова и Тони Дачева.

no images were found