Кръгла маса по проблемите на туризма

В община Белоградчик се проведе кръгла маса за проблемите и възможностите за подобряване на туристическата дейност. Кръглата маса е поредното събитие по проекта ”Съхраняване на културно-историческото наследство и разнообразяване на туристическото предлагане в района на Белоградчишката крепост”.

Срещата се организира от издателство „Стандарт”- медиен партньор по публичност на проекта за Белоградчишката крепост.

На обсъждането присъстваха собственици и управители на хотели и къщи за гости на територията на Белоградчик, представители на консултативния съвет по туризъм и работещи в сферата на туризма.

Модераторът на срещата представи виждания в насоката за нови моменти за работа в туристическия сектор. Организаторите на пресконференцията насочиха разговорите за вижданията и предложенията за намаляване на безработицата с помощта на туризма, за подобряване състоянието на инфраструктурата и новите туристически маршрути.

Целта на кръглата маса бе да даде възможност на всеки от представителите на туристическия бизнес да сподели свои идеи и да даде предложения за подобряване на дейността.

Борис Николов мотивира идеята си за създаване на Министерство на туризма и провеждането на национална рекламна кампания на отделните туристически райони и дестинации в България. Той предложи актуализиране на Наредбите за временна заетост, които не позволяват наетите работници да се пренасочват към дейности, които биха уплътнили времето и ползата от наистина свършена работа в общината. Еко земеделието и животновъдството са разковничето, според кмета, за създаване на работни места и намаляване на безработицата в Белоградчишкия край.

Според зам. кмета Росен Младенов е необходима изпълнима Национална Стратегия за развитие на туризма и рекламиране на отделните туристически дестинации, а не само на Черноморието и зимните курорти.

Участниците в кръглата маса се обединиха по въпросите за съвместна дейност между община и туристически бизнес, за публично-частното партньорство, за да има развитие и резултати в областта на туризма в Белоградчик.

На 13 октомври от 17 до 20 часа на централния площад в Белоградчик ще се състои голям концерт с участието на Рок група “ЕПИЗОД”, Гуна Иванова и ансамбъл “Дунав”- Видин, който ще бъде и последната проява по проекта.

Пресслужба Община Белоградчик