Конкурс за предприемачи отличи проекти от Монтана и Врачанско

Конкурс за предприемачи отличи проекти от Монтана и Врачанско

Победителят Ангел Валентинов от Монтана | Снимка: Фондация “Тръст за социални алтернативи”

Проект от Монтана спечели първа награда в надпреварата за бизнес-план, организирана от „Тръст за социална алтернатива“, съобщиха от фондацията. Наградите бяха обявени на 15 март по време на церемония по завършването на първия випуск участници в програма “Бизнес алтернативи”. Отличените проекти на участниците в програмата ще получат и финансиране. За първото място на Ангел Валентинов от Монтана са отпуснати 7000 хил. лв. Той ще ги получи, за да развие идеята си за модна къща „Мама, Тати и Аз“.

Другите победители са Спас Спасов от София за Foodtruck -подвижен ресторант, Стефан Стефанов за дърводобив и продажба на дърва за огрев в община Трън и Пламен Илиев от врачанското село Малорад за подвижна книжарница „Идея“. Те ще получат съответно по 5000 лв., 4000 лв. и 3000 лв.

Книжарницата ще осигурява достъп на родители и ученици от малките населени райони до качествени услуги, помагала и пособия за развитието им и за пълноценен учебен процес, разказва Сара Персин, изпълнителен директор на „Тръст за социална алтернатива“. Първият випуск от програмата за предприемачество „Бизнес алтернативи“ завършват 14 души. Пилотната програма е за пет месеца, през които успешни предприемачи са споделили личния си опит и знания за развиване на бизнес.

Програмата е на базата на много успешен модел, прилаган вече 49 години в Ню Йорк с латински малцинства, ветерани, жени в неравностойно положение и хора от социално пренебрегвани групи, разказват от фондацията. По думите на Камелия Атанасова, мениджър на проект „Бизнес алтернативи“, пет години след като програмата приключи, повече от 54% от подкрепените идеи продължават да се развиват успешно.

На церемонията по награждаване на бизнес проектите са присъствали Мартина Стронг – заместник-посланик на САЩ в България, Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България“, Стамен Янев – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, представители на бизнеса, дипломати и на неправителствения сектор.

Още за някои от проектите:

Спас Спасов, Foodtruck или подвижен ресторант

Нашият подвижен ресторант е мястото където можете да похапнете страхотни шницели, приготвени по домашна технология. Всеки член от семейството може да избере шницел по размера си, без да има угризение, че замърсява околната среда, защото нашия камион е приспособен да работи на отпадъчното олио от фритюрниците ни.

Стефан Стефанов, “Венис”

Фирма “Венис” се занимава с дърводобив и продажба на дърва за огрев в община Трън. Целта на фирмата е да работи за спирането на измамите с възрастните и трудноподвижни хора. “Венис” ще постигне това чрез предоставяне на коректни и навременни услуги по доставка на дърва в региона грижейки се за специфичните нужди и желания на застаряващото население от селските региони.

Пламен Илиев, книжарница „Идея“

Книжарница „Идея“ е не просто идея, тя ще прекрати ограничения достъп на родители ученици от малките населени райони до качествени услуги, помагала, пособия за тяхното развитие и пълноценен учебен процес. Всички деца имат право от нормален достъп до знание, което да ги изгради като пълноправни и можещи членове на обществото.

Бойко Гренцке, Ферма за пъдпъдъчи яйца “Гренцке”

Ферма Гренцке отглежда пъдпъдъци, за да предостави здравословна и качествена алтернатива за месо и яйца. Фермата ще предоставя възможности за работа и изкарване на доходи на младежи от Благоевградския дом за деца, лишени от родителска грижа.

Лилия Красимирова, Къща за гости „Бяла Злата“, гр. Бяла Слатина

“Бяла Злата” е къща за гости, съчетаваща минало и бъдеще в уникалната природа на Врачанския балкан – модерен интериор и спокойствие в комфортни и достъпни стаи. В битовата механа се предлагат местни деликатеси, а в бутиковия магазин – спомени от Северозападната култура.