Колесницата следва господаря и в смъртта

Източник: вестник “Стандарт

Тракийски цар от династията Трибали положен с принцесата, прислужницата и конете си

Тракийски цар от династията Трибали положен с принцесата, прислужницата и конете си

Едно от най-пищните тракийски погребения е лежало 25 века в двора на къща, собственост на фамилията Могилански в центъра на Враца. При проучванията си през 1965 и 1966 година археолозите открили 3 гробници. Едната била ограбена още в древността, а другите две били сравнително запазени. Най-интересни са находките във втория гроб. В него са намерени колесница с 2 коня, впрегнати в нея, ритуално убити по време на погребението. Отделно зад колесницата е открит още един скелет на кон, за който се предполага, че е бил за водача на колесницата. Около останките на коня имало посребрена юзда и сребърни апликации, части от украсата на конската сбруя. До коня археолозите открили останките на млада жена без украшения, която вероятно е някоя от прислужниците, ритуално умъртвена заедно с господаря си по време на церемониите. В западната част археолозите се натъкнали на ценна находка. Намерен е скелет на младо момиче с ръст около 145-150 см. Главата му била украсена със златен венец, наподобяващ лаврови клонки. Той тежал 205 г. Към него имало масивни златни обеци, изящно украсени в долната част с фигурки на сфинксове и растителни орнаменти. Открити са още 47 златни апликации върху и около главата. Предполага се, че апликациите са били закрепени към було, с което е била покрита главата на момичето, но булото не се е запазило. В лявата й ръка е поставено огледало. До нея били открити останките на мъж – воин, заедно с въоръжението му. Намерени са сребърна кнемида, т.е. наколенник, който се носи от ездача в битка за предпазване на долната част на крака. Той е с много богата украса, а на места и позлатена. Открити са още 88 върха за копие, меч и бронзов шлем. Гробният инвентар се допълва от четири сребърни фиали, сребърна каничка, ритонизирана амфора, 50 глинени фигурки и други находки.

В третия гроб, частично ограбен в древността, били открити скелети на мъж и жена със златни и сребърни канички, златни скъпоценности, предмети от глина, стрели със заострени железни върхове. Златната кана представя две галопиращи колесници, теглени от по четири коня и управлявани от човек в ризница.
Богатите находки в Могиланската могила затвърждават мнението на археолозите и историците, че става въпрос за царска гробница, свързана с династията Трибали, управлявала през IV в. пр.Хр

от Райна Тошева, Станка Христова

Снимка: вестник “Стандарт”