Кой чисти пътищата в Северозапада

Кой чисти пътищата в Северозапада

В почти цялата страна имаше проблеми с почистването на пътищата | снимка: “Дарик Враца”, архив

Две сдружения от различни компании имат задължението да почистват пътищата в трите области на Северозападна България, показва справка в Агенция „Пътна инфраструктура“. Договорите с тях са подписани през декември 2014 г. и са за срок 48 месеца – до ноември-декември 2018 г.

Видин и Монтана

В областите Видин и Монтана за текущите ремонти и зимно поддържане се грижи сдружение „ПМВ 2014“, регистрирано в София. Участници в него са „ПСТ Груп“, „ПСТ Плевен“, „Пътстрой-Ловеч“, „ПСТ Видин“, „Видапътстрой“ и „Каро Трейдинг“. Според обществената поръчка стойността на договора за Видин е 6.7 млн. лв., а за Монтана е 6.6 млн. лв. без ДДС. В тази цена влиза зимното почистване, аварийни ремонти, както и текуща поддръжка на пътищата в целия район на областните пътни управления. Същото сдружение се грижи и за обл. Плевен срещу цена от 8.7 млн. лв.

Компанията „ПСТ Груп“ е свързвана с депутата Делян Пеевски, по информация от в. „Капитал“ и електронното издание Mediapool.bg. Официално собственик на холдинга е кипърската фирма „Колвик сървисис лимитид“. Управители са Цветан Цонев и Камен Кичев. „ПСТ Груп“ беше избрана в края на 2015 г. за строител на 36 км от магистрала „Хемус“ – от пътен възел „Дерманци“ до разклонението за Плевен и Ловеч. В структурата на групата са „ПСТ Видин“, „ПСТ Плевен“.
Друга компания от консорциума, зает с чистенето във Видинско, е „Пътстрой Ловеч“, собственост също на кипърска фирма – „Червинара Ентърпрайсиз лимитид“. Ловешкото дружество е заложено в Първа инвестиционна банка заради кредит от 111 млн. лв., показват справки в Търговския регистър. „Видапътстрой“ е регистрирано в София на адрес „Московска“ 3, където беше централата на „Холдинг Пътища“ – пътностроителната фирма на Васил Божков, която беше обявена в несъстоятелност преди няколко години.

„Каро трейдинг“ е строителна компания, собственик на асфалтовата база в монтанското с. Белотинци. Съдружници в нея са Красимир Караиванов и Божидар Роев.

Враца

В обл. Враца прогнозната цена за четири години зимно и текущо поддържане на пътища е 7 млн. лв. без ДДС. Поръчката е спечелена от сдружение „ПИМ-Т“, в което влизат монтанската „Пътинжнеринг-М“ и „Трейс София“. Последното е дъщерно дружество на „Трейс груп Холд“ – един от най-големите пътностроителни холдинги в България, който от няколко години изпълнява проекти и в Сърбия. През октомври обаче един от договорите на „Трейс“ в западната ни съседка беше прекратен заради забавяне – става въпрос за строителството на околовръстния път на Димитровград. „Трейс груп“ е основният строител и на наскоро открития околовръстен път на Монтана, който също се забави.
Друг от сдружението – „Пътинженеринг-М“ е компания от Монтана, която работи основно в Северозападния регион по строителство и ремонт на пътища. Също като „Пътстрой Ловеч“, и „Пътинженеринг-М“ е заложена в ПИБ заради два кредита – 4.7 млн. евро и 9.81 млн. евро, по данни от Търговския регистър.

„Хемус“ и Петрохан

Поддържането на магистрала „Хемус“ е възложено на единствения кандидат в търга – „Автомагистрали“. Компанията е държавна, собственост е на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Поръчката за „Хемус“ е възложена в края на май тази година и е също за 48 месеца, т.е. до май-юни 2019 г. Прогнозната цена без ДДС е 15 млн. лв.

Другият основен път към Северозапада – през „Петрохан“, се поддържа от две области – в Монтана и София. В обл. София пътното поддържане е възложено на „Пи Ес Ай“ – Стара Загора. Дружеството е дъщерно на „Трейс груп Холд“. Холдингът е водещ партньор в сдружение „Трейс-Прибор“, което поддържа обл. Ловеч.

Автор: Весела Николаева