Инициативи в Белоградчик

По повод честване  предстоящия Национален празник  на страната –  136-години от Освобождението на България от Турско робство в Белоградчик по обновената “Алея на здравето” се състоя  традиционен лекоатлетически крос. В него активно се включиха учениците от Начално училище “Васил Левски”.

Тази година към инициативата на училището се присъединиха и членове и възпитатели на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните със секретар Милена Иванова. Ръководството на комисията и нейните сътрудници направиха обръщение към всички участници в събитието по повод “Денят на розовата фланелка”.

Под това мото всяка година, в последната сряда на месец февруари, в десетки страни се организира “Ден за борба с тормоза в училище”. На този ден участниците в проявите носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова скотия. При откриване на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище, група по-големи ученици се подиграват и тормазят деветокласник, дошъл на училище облечен в розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама ученици от решават  да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови фланелки в подкрепа на тормозения съученик.

Скоро инициативата на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят. През 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.

Розови балони с послания и макетчета на розова фланелка бяха раздадени и на всички ученици, взели участие в лекоатлетическия крос в Белоградчик. Апелът беше, нека сега всички заедно да кажем “Не на тормоза в училище!”

Пресслужба община Белоградчик