Изложба на картини и работилници за деца се откриват във Видин

Изложба на картини и работилници за деца се откриват във Видин

“Танцът на живота”, Едвард Мунк, 1899 г. | снимка: http://www.edvardmunch.org/

„Експресионизмът: Вечният танц на живота“ е темата на мултимедийната изложба, която ще бъде показана във Видин на 29 февруари, съобщиха от Държавна агенция „Архиви“ в града. Изложбата е вдъхновена от 150-тата годишнина от рождението на един от най-известните експресионисти – норвежкият художник Едвард Мунк (12.12.1863–23.01.1944).
„Тя провокира проект с едноименно заглавие, заимствано от името на голям цикъл произведения, създадени от Мунк“, разказват от ДА „Архиви“.

Гостите ще видят на мултимедийна прожекция творби от фондовете на Агенцията, рисувани от български художници от XX век. Сред тях са Асен Василиев, Григор Найденов, Преслав Кършовски, Иван Ненов, Бистра Винарова, Стоил Стоилов, Иван Лазаров, Александър Добринов и други, в чиито творби се усеща стила на експресионизма. Отделно ще бъдат показани картини от съвременни български художници, нарисувани специално за проекта, също вдъхновени от художественото течение.

"Викът", Едвард Мунк, 1893 | снимка: http://www.edvardmunch.org/

“Викът”, Едвард Мунк, 1893 | снимка: http://www.edvardmunch.org/

Израз на живот и на промяна

Експресионизмът се заражда в Европа още в края на XIX век, повлиян от идеите и желанието за промени в обществения живот, които да се противопоставят на тогавашния ред и натуралистичното течение в изобразителното изкуство. Влияние оказват германския философ Фридрих Ницше, интересът към психологията и изследванията на Зигмунд Фройд, новите научни открития и политически идеи. Урбанизацията в развитите държави и отчуждаването на хората са вдъхновение за много експресионисти, наред с това се рисуват и творби, описващи желанието за изразяване на живота – такъв, какъвто авторът го усеща.

Първата световна война, крахът на големите идеи и икономическата криза след нея са апогеят на експресионизма, от които ще се зароди футуризмът и стиловете на изобразяване, несъвпадащо с предметната реалност.

Едвард Мунк е автор на картини, станали визитка за експресионистичното изкуство – „Викът“, „Тревожност“, „Звездна нощ“, която препраща към едноименната творба на Винсент Ван Гог, считан за предшественик на художествения стил. Мунк обича теми за смъртта и страданието, докато за други художници експресионизмът е начин да покажат любовта, радостта от живота, забавления и ежедневни картини. В литературата експресионизмът е представен от Франц Кафка, Паул Адлер, Максимилиан Розенберг. От германските творци той навлиза и в България – творчеството на Гео Милев, Антон Страшимиров.

За големи и малки

Изложбата във Видин се открива в понеделник, от 17 часа, в конферентната зала на хотел „Ровно“. Достъпът до нея е свободен. На изложбата няма да бъдат показани оригиналните произведения, а само техни мултимедийни образи. Събитието е част от проект, подкрепен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, по програма “Културно наследство и съвременни изкуства“. Целта е представянето пред широка публика на съвременно изкуство и култура.

Част от проекта са и работилници с деца от различен етнически произход, които ще се проведат на 1 и 2 март от 9 часа също в хотел „Ровно“. В заниманията ще участват ученици от 10 до 14 години от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. При желание на други деца да се включат, те трябва да се обадят предварително до организаторите от ДА „Архиви“.
Децата ще учат основни техники в изобразителното изкуство и ще имат практически занимания по тях. Обучители ще са Виктория Георгиева и Анатоли Ванчев, млади художници, които са завършили университета във Велико Търново, с квалификация за работа с деца, уточняват от ДА „Архиви“. На място децата ще получат художествени материали – хартия, пастели, бои, моливи и таблети. В почивките има осигурени храна и напитки. Родител или преподавател трябва да ги придружава до мястото на събитието и после да ги вземе от него.

Картина на Бистра Винарова

Картина на Бистра Винарова

Програма за работилниците:

І-ви ден: 6 часа; от 9.00 ч. – 15.00 ч. на 01.03.2016 г.
9.00 –10.30 І-ви модул. Лектория с Виктория с 20 деца
10.30 –11.00 І-ва почивка
11.00 – 12.30 ІІ-ри модул. Практически занимания с децата,разделени в 2 групи.
12.30 – 13.15 ІІ- ра почивка
13.15 – 14.45 – арт работилница – ІІІ модул – две групи
14.45 –15.00 – закриване на обучението

ІІ-ри ден: 3 часа; от 9.00 – 12.00 ч. на 02.03.2016 г.
9.00 – 10.30 ч. арт работилница – І модул – две групи
10.30 – 11.00 – почивка
11.00 – 12.00 – арт работилница – ІІ модул – две групи