Започна набирането на кандидати в конкурса “Напеви от Северозапада”

Започна набирането на кандидати в конкурса “Напеви от Северозапада”

Участниите ще се състезават в категории за песни и танци | снимка: “Младежки дом-Монтана”

Осмото издание на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ ще бъде на 15 и 16 април в Монтана, съобщиха от Общинския младежки дом в града. Организаторите канят певци и танцьори да се включат в програмата. Участниците ще се състезават в четири категории – „Народно пеене“, „Хореография“, „Инструменталисти“ и „Фолклорни ансамбли за обработен фолклор“. Още един раздел има за българчета зад граница, които могат да изпращат изявите си за „Видеоконкурс за народни песни и хореография“, като снимат клип на песен или танц в свое изпълнение.

Конкурсът е отворен за деца от 4 до 19 години и за студенти от музикални специалности, които са между 19 и 30 години. Задължително е поне едно от изпълненията да бъде песен, танц или инструментална пиеса от Северозападна България и Северняшка фолклорна област. Това важи за всички раздели. Участниците могат да получат от организаторите автентични народни песни от региона, заедно с нотите.

Заявките за участие се приемат до 25 март на адрес napevi_severozapad@abv.bg или по пощата на: 3400 Монтана, бул. “Трети март” 98.

Организатори на събитието са Общински младежки дом – Монтана, с подкрепата на общината и под патронажа на кмета Златко Живков. За конкурса помагат и доброволци от сдружение “Младежки Северозапад” и Школа за български народни танци “Стоянови”.