Започна записването за похода по стъпките на Ботевата чета

Започна записването за похода по стъпките на Ботевата чета

Връх Околчица | снимка: ПП “Врачански Балкан”

Заявките за участие в 70-тият Национален туристически поход „Козлодуй-Околчица“ ще се приемат до 9 май, съобщават общините от маршрута. Походът традиционно се провежда от 27 май до 2 юни, като се минава по историческия път от брега на Козлодуй, където слиза четата на Христо Ботев, до връх Околчица във Врачанския Балкан. Тази година се навършват 140 години от битките на Ботевата чета, която идва в България с надеждата да подкрепи всенародно въстание срещу османската власт.

Пътят от Козлодуй до Околчица е 120 км и походът по него се организира от Областната администрация – Враца. Заявките за участие се подават до пощенския й адрес: Враца, п. к. 3000, бул. „Демокрация“ 1, или на мейл oblvr@oavratsa.egov.bg. За участие могат да се запишат групи ученици, туристически дружества, клубове по туризъм, индивидуални участници и самостоятелни групи. Няма ограничение за броя им. Маршрута минава през забележителности от „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ и „Опознай родния край“.

Областната администрация ще осигури екипи по сигурност, транспорт за палатки и съоръжения на ученическите групи, както и храна за тях и ръководителите им. Останалите участници ще имат сами грижата за храната и пренасянето на екипировката им. За учениците се изисква задължуително и сключена застраховка.

Националният поход се организира под патронажа на президента Росен Плевнелиев, със съдействието на Министерство на образованието и науката, Регионалните образователни инспекторати, Министерство на туризма, Български туристически съюз и Спортен клуб по ориентиране „Леденика.

Пълна информация за похода и заявления за участие може да получите на сайта на областната администрация: http://vratsa.bg/bg/pages/nacionalen-turisticheski-pohod-po-patya-na-botevata-cheta.html.