Завърши четвъртият национален фестивал на алтернативното кино “Суперприз” – Белоградчик 2014

От 24-26 октомври в Белоградчик се проведе четвъртият национален фестивал на фестивалите на алтернативното кино “Суперприз”- Белоградчик 2014. Градът на скалните феномени отново събра киноклубовете от страната да представят наградените си филми, участвали в национални и международни фестивали. Суперприз е кино фестивал традиционно провеждан в Белоградчик, в който се състезават само наградени филми от последните години.

Организатор на събитието е народно читалище “Развитие- 1893г.” Белоградчик, със съдействието на община Белоградчик и Федерацията на алтернативното кино в България. Гости на форума бяха кметът на общината Борис Николов, председателят на ОбС Мирослава Чавдарова, и жури с председател проф. д-р Венелин Грамадски, преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов” и членове Александър Донев и проф. Станимир Трифонов.
Валери Цветков – председател на читалищното настоятелство в скалния град откри престижния форум и преряза ритуално кинолентата.

Приветствие поднесе кметът Борис Николов, който поздрави участниците от киноклубовете на страната и пожела на журито обективна оценка на представените творби. Той изрази гордостта си, че по времето на първия му мандат 1991-1995 г. са положени основите на този фестивал, по инициатива на покойния д-р на изкуствоведческите науки, доц. Емил Павлов и през 1993г. е проведен първият фестивал, а сега е щастлив, че и през този му мандат се провежда четвъртия национален фестивал, събрал в скалния град цвета на кинотворците от страната, които се представят с най-добрите си творби.

Благодарности за организиране на фестивала поднесе инж. Владимир Илиев, Председател на Федерацията на алтернативното кино в България, който припомни важни годишнини от историята на алтернативното кино и съвременните му постижения. Той връчи златен медал от световната организация на алтернативното кино УНИКА , на Симеон Симеонов от киноклуб “Ведерник” за цялостно творчество, постижения в авторското кино и съдействие в организационната дейност на Федерацията.

В продължение на два дни на журито бяха представени 70 филма, наградени на национални и международни фестивали. В първия блок на програмата се представиха домакините от киноклуб “Ведерник” Белоградчик с 6 филма – “Берлайн за България”, “Вечното цвете”, “В парка”, “Реката”, “Изображението” и “Историята на Галилей”.
Бяха представени и филми на група “Русефилм”, на киноклуб “Мадарски конник”, на Омуртаг, Хасково, Трявна, Плевен, Попово, Берковица и на много индивидуални участници.

Журито връчи 32 награди от които 2 специални. Домакините от киноклуб “Ведерник” с автор Симеон Симеонов бяха удостоени с 5 награди:
Трета награда за филма “Изображението”
Втора награда за филма “Реката”
Втора награда за филма “Историята на Галилей”
Първа награда за филма “Берлайн за България”
И наградата на Съюза на българските филмови дейци – Диплом за цялостен принос към алтернативното кино.

Особен интерес и много отличия получиха филмите на кино клубовете от Русе и Шумен, едни от водещите в страната, както и техните индивидуални участници. Русефилм получи Диплом от Община Белоградчик и плакет с герба на общината за комплексно представяне. Отличени бяха и филми на Попово, Омуртаг, Трявна, Берковица и др.

По време на награждаването представителите на журито говориха за значението на алтернативното кино и обосноваха необходимостта от неговото съществуване. Бяха споделени важни констатации за това, че то има своята аудитория, че се наблюдава израстване в качеството на тези филми, както и разнообразяване на тяхната тематика и повишаване на актуалността им.

Фестивалът приключи с една възпоменателна проява. По инициатива на групата на Шумен и Русе бе посетен гроба на покойния д-р на изкуствоведческите науки, доц. Емил Павлов, който е инициатор за провеждането на “Суперприз” в Белоградчик. Гостите се преклониха пред паметта на човека, дал началото на нови културни форми в скалния град и оставиха програмата и статуетката на фестивала, а съпругата му д-р Надежда Лозанова благодари, че приятелите и съмишлениците на Павлов, го пазят в спомените си.
Пресслужба Община Белоградчик