Забележителности: Пещера „Леденика“

Забележителности: Пещера „Леденика“

Вътрешността на пещерата | снимка: ПП “Врачански Балкан”

Една от най-известните забележителности на Враца е пещера „Леденика“. Името й идва от красивите ледени образувания, които може да видите през студените месеци. През останалото време на годината може да се наслаждаването на скалните гледки и на хладината вътре. Пещерата е отворена целогодишно, а преди няколко години наоколо беше изграден развлекателен парк с амфитеатър, но според Дирекцията за национален строителен контрол новопостроените съоръжения са опасни и част от тях са забранени за използване.

Пещерата може да посетите без проблем, но имайте предвид, че заради новите съоръжения и „социализация“ има проблеми с електрическото захранване – резервно не е предвидено. Ако има вятър, лошо време и дъждове, е възможно да не пускат посетители или да се наложи набързо да ви накарат да напуснете пещерата. Извън тези неблагоприятни условия, природният феномен си стои непокътнат – с дължина от 320 м и 10 зали, дом на малкото бръмбарче светломразец – то е ендемит и се среща само в „Леденика“. Малкото животинче е оцеляло стотици милиони години, още от ерата на динозаврите и не понася светлина, както показва и името му. Ако го изкарате на светло, до два часа умира (моля, не търсете животинки, за да пробвате дали е вярно).

През летния сезон, от началото на юли до 1 септември пещерата е с удължено работно време – до 19 часа, като последното влизане е в 18 часа. Входът за възрастни е 6 лв., за ученици, студенти и пенсионери е 4 лв. При организирани групи над 10 души цената се намалява с по 1 лв.

Предлагаме ви и разказ за „Леденика“, подготвен от Природен парк „Врачански Балкан“, на чиято територия се намира пещерата:

Пещера „Леденика” е една от най-посещаваните пещери в България. Отворена е за посещение през цялата година. Пещерата е дълга 320 м и има 10 зали. Входът й е разположен на 830 м надморска височина в най — ниската част на Леденишкия увал. Приема първите посетители в далечната 1961 година. Дължи името си на изключителната ледена украса — ледени сталагмити, сталактити и сталактони, образуващи се в първите две зали през зимата. Със своите многобройни образувания, фигури и драперии пещерата е една от най-красивите в страната. Най-популярната зала е Концертната зала. Ежегодно в нея се провеждат подземни пещерни концерти. През лятото на 2005 год. туристическата инфраструктура в Леденика е изцяло подновена. Пещерата е отворена целогодишно.

Развлекателен парк „Леденика”, се намира непосредствено до пещерата и включва посетителски център с експозиции и 5D -кино, въжена градина, стена за катерене, амфитеатър и тематичен приказен парк. Посетителският център предлага разходки по еко-пътеки, спортни игри и състезания за всички възрасти, артистични мероприятия свързани с природните дадености на Природен парк „Врачанския Балкан”, викторини, карнавали, фото-пленери на зададена тема и много други забавления.

"Леденика" отвътре | снимка: www.parkledenika.org


Как да стигнем:
с кола на 16км. по асфалтов път от гр. Враца, минавайки през прохода „Вратцата” и завивайки надясно. (бел. ред.: В близост до пътя има табели с посоката на пещерата)
GPS: 43º12’17.02”N 23º29’36.23”Е

Практична информация:
Развлекателен парк и пещера „Леденика” са отворени целогодишно. Температурата е около 8-16 градуса и се препоръчва да се облича връхна дреха.

Печат 16 от 100-те Национални туристически обекти.

Всяка година на 30 май по повод Ботевите дни се провежда Симфоничен концерт в Концертна зала на пещера Леденика.

В околностите на развлекателения парк се намират следните пътеки:
– Познавателен маршрут: „Карст и биологично разнообразие” , кръгов, (1,5ч.)
– Познавателен маршрут: „Планинарство за начинаещи” кръгов, (2ч.)
– Познавателен маршрут: „Враца – пещера Леденика” , (3ч.)
– Познавателен маршрут: „Пещера Леденика – с.Горно Озирово”, (5ч.)

Контакти:
Развлекателен парк и пещера Леденика
тел.: +359 92 623 553; +359 882 621 608
www.vratza.bg
Facebook: Развлекателен парк “Леденика”

Пред "Леденика" | снимка: www.parkledenika.org

Пред “Леденика” | снимка: www.parkledenika.org