Забележителности: Музей “Конака“

Забележителности: Музей  “Конака“

Историческият музей, помещаващ се в сградата на старата община | снимка: Visitvidin.eu

Музеят „Конака“ във Видин е историческа сграда, в която са изложени предмети от богатата история на региона от най-древни времена до Освобождението на България. Сградата е паметник на културата с местно значение. Построена е през XVIII век, след което са правени множество ремонти и поправки, така че от първоначалния вид са запазени малко елементи. Първото й предназначение е било за полицейско управление, а няколко години преди Освобождението е дадена за седалище на българската църковна община.

По-късно тя е първата сграда на вече освободената община Видин. След 1956 г. се превръща в музей. В него са изложени експозициите на Регионалния исторически музей на града, с които посетителите могат да проследят историята на региона от най-древните хора, античните селища, Средновековието и културата по време на Османската империя.
Посетителите могат да разгледат скални рисунки от пещера „Магура“, свидетелство за изкуството на най-древните хора в Европа, обитавали района около Белоградчик 3000 години пред Новата ера, през ранната бронзова и ранната желязна епоха – до около 1000 г. пр. Н.е. Изложени са предмети от късната бронзова епоха (1500-1200 г. пр. Н. е.), открити до с. Балей. Още тогава древните обитатели на българските земи са използвали накити, инкрустирани глинени съдове, открити са и много оръдия на труда и култови предмети.

Част от каменните плочи, изложени в "Конака" | снимка: visitvidin.eu

Част от каменните плочи, изложени в “Конака” | снимка: visitvidin.eu

В „Конака“ са изложени находки от древния римски град Рациария, до днешното с. Арчар, от древна Бонония и Кастра Мартис , върху който се издига гр. Кула. От Рациария е докарана известната мраморна статуя „Почиващия Херакъл“, множество орнаментирани саркофази, статуи, каменни плочи с религиозно значение. Цели колекции римски монети, керамични съдове, предмети на римското ювелирно изкуство и ежедневния бит. Тук е изложена и мозайка за под, която някога е красяла вила в Рациария.

Средновековният разцвет на Видин може да се проследи с изложбата на предмети от военното дело, бита и стопанството на града. В музея е показано съкровището от сребърни монети на последния видински цар Иван Срацимир и копие на Брашовската грамота. Тя дава правото на свободно придвижване и търговия на гражданите от гр. Брашов, тогава Трансилвания, днес в Румъния.

Музей "Конака" | снимка: visitvidin.eu

Музей “Конака” | снимка: visitvidin.eu

Сграфито керамика от Средновековна България е богато представена в музея. Този тип керамика е бил широко разпространен през Средновековието, но с падането под османска власт и катаклизмите в останалите части на Европа много от уменията на майсторите са изгубени. Съдове, украсени с издълбаване, рисуване и двойно изпичане, са били част от ежедневието на заможните български домакинства. Интересното е, че подобна керамика не е била запазена само за царското семейство и най-богатите боляри, а се е срещала и в домовете на по-богатите им поданици. По същото време исторически находки от Западна Европа показват, че подобни съдове през Средновековието са били запазени само за най-богатите рицари и кралски особи, и са били особена ценност.. Сграфито керамиката, намерена около Видин и други български селища, е много по-богато украсена, с повече майсторство и опитност.

Музей „Конака“ се намира на ул. „Общинска“ 2, пред него има парк и място за отдих. Сградата е в центъра, на пешеходно разстояние от повечето забележителности.

Работно време:
Лятно
Делнични дни: 8.30 – 17.00; Събота и неделя: 9.30 – 17.30
Зимно:
Делнични дни: 8.30 – 16.30; Събота и неделя: 10.00 – 16.30
Тел. 094/601 713