Забележителности: Вторият „Дунав мост“

Забележителности: Вторият „Дунав мост“

Историята на втория български мост над река Дунав започва в много по-далечно минало, отколкото повечето хора предполагат. Идеята всъщност е по-стара от строежа на първия мост, по-стара от съвременна Румъния, по-стара е от почти цялата днешна икономика на Видин и Калафат и е преживяла смяна на няколко модела на управление и в двете държави. В днешно време мостът е пряка връзка за туризъм между Северозападна България и отсрещните области на Румъния. Съоръжението е проектирано от испанския инж. Антонио Мартинес Кутиляс и освен транспортна връзка, е и много красива забележителност. Целият му вид е олекотен и в хармония с широкото пространство на реката. Една от най-хубавите гледки към него се открива от Крайдунавския парк и от стените на крепостта „Баба Вида“ – в далечината на изток от тях мостът се откроява с красивата си бяла конструкция.

Транспортни коридори

Първите проучвания за мост между България и Румъния започват веднага след Освобождението, като се обсъждат няколко варианта. Паралелно с това тече изграждането на жп мрежата в България, търговията на двете държави се развива и транспортните връзки стават все по-важни.

Резолюцията за изграждането на мост между Видин и Калафат е приета през 1909 г. от местните власти на българския град. Те настояват, че това е най-краткият път от Централна Европа до Бяло море и изпращат писмо до Министерския съвет. Най-краткият път между Бяло море и Централна Европа се превръща в международното трасе Е79, но повече от век дунавски мост по него няма. Заради войните и стопанската криза проектите са замразени, а освен това двете държави не могат да се разберат къде точно да е мостът. Едва в края на 40 –те години се обръща сериозно внимание и в началото на 50-те започва строежът на моста при Русе, който е открит официално през 1954 г.

Мостът при Видин дълги години си остава само идея, а и за тогавашната власт сухопътни връзки със Западна и Централна Европа не са пръв приоритет. Залага се повече на пристанищата и превози през ро-ро терминал и комбинирани връзки с водния транспорт, отколкото на удобството за влакове и автомобили, които без смяна могат да заминат на запад. През 90-те години преговорите за мост до Видин са подновени, като важен аргумент е войната в бивша Югославия и наложеното ембарго, заради което преминаването през Сърбия става невъзможно.

Строителството

Протоколът за изграждането на Дунав мост Видин-Калафат е подписан през 2000 г. от България и Румъния. Седем години по-късно е избран изпълнителят – испанската Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) Group.

По-голяма част от финансирането за предварителните проучвания са осигурени безвъзмездно от структурни фондове на ЕС, Европейската банка за възстановяване и развитие, Германската кредитна институция за възстановяване и Френската агенция за развитие. С финансиране участват България и Румъния чрез националните си бюджети. Общият бюджет от България е 225.8 млн. евро, от които държавата е дала близо 61 млн. евро. Румъния е отделила 48 млн. евро за проекта. И двете държави са използвали пари по програма ИСПА.

Мостът е открит официално през юни 2013 г. Той има две пътни платна, жп линия, пешеходен тротоар и велоалея. По него минава международният влак „Бонония“ между София и Будапеща. Таксата за преминаване на леки автомобили и на товарни до 3.5 тона е 12 лв. Според данни на дружество „Дунав мост Видин-Калафат“ за първите 14 дни на февруари по моста са минали общо около 27 300 моторни превозни средства. През 2014 г. на седмица са преминавали средно по 11 хил. автомобила, а досега най-натоварени са били август-септември миналата година.

Как се стига:

С автомобил по международен път Е79 или през Лом, ако се отклоните от Монтана. Ако сте около Белоградчик, Кула или Ново село, трябва да се хване пътят към Видин. При наближаване на града има указателни табели към моста.
Такси за преминаване: http://bit.ly/1XDWjN3

С влак пътувате до Видин – може да слезете в града и да отидете с такси/кола до моста. Може да пътувате и с международния влак, който спира в Голенти и Крайова. Има автобусни линии между Видин и Калафат.
Разписанията на влаковете вижте тук: http://bit.ly/1TwuTcF

С велосипед може да минете целия Дунав мост, като се възползвате и от приятните места за каране във Видин и планинските веломаршрути около Белоградчик. Още информация и организирани турове може да видите тук: http://veloweekend.eu/#