Жул Паскин, експресионистът от Видин

Жул Паскин, експресионистът от Видин

Приятел на Амадео Модилиани и Пабло Пикасо, една от най-ярките фигури на предвоенен Париж от началото на 20 век, художникът Жул Паскин е роден преди точно 130 години във Видин. На 31 март артистичният свят отбелязва рождението на един от главните представители на експресионизма, чието изкуство е повлияло на поколения художници след него. Краткият и пълен с пътешествия живот на Паскин оставя след него стотици картини, много от тях портрети и градски пейзажи, от които днес можем да надничаме в отдавна изчезнали градове и лица. Паскин рисува често за вестници и списания и всъщност с това творбите му стават хиляди – някои от тях са акварели, шаржове и офорти.

Паскин има щастливо детство, кариера, за която мнозина мечтаят и трагичен край. Художникът е роден като Юлиус Мордекай Пинкас, в семейството на еврейски търговец и италиано-сръбкиня. Баща му е потомък на сефарадските евреи и се занимава с търговия със зърно. Когато Юлиус е на 7-годишна възраст семейството му се премества в Букурещ. Бъдещият художник учи във Виена, Мюнхен и Берлин, а германските списания са първите му места за изява. След като натрупва известност, в края на 1905 г. Юлиус Пинкас заминава за Париж, където влиза в компанията на художници в Монпарнас.

Също през 1905 г. приема и артистично име Жул Паскин, с което по-късно ще подписва творбите си. Първата самостоятелна изложба на Паскин е в Берлин през 1907 г., следват множество участия в общи и самостоятелни изложби в Париж, САЩ и няколко германски градове. Паскин всъщност заминава за САЩ и по художествени причини – там организира свои изложби и рисува много от действителността на американските градове, но също така пътуването до Америка е и заради Първата световна война. По този начин Паскин избягва призоваването му като войник и от 1920 г. има американско гражданство.

Макар Паскин официално да е представител на експресионизма, в творбите му все още личи силно влияние на импресионизма и пост-импресионизма. По стил те си приличат по-скоро с картините на Пол Гоген и Винсент Ван Гог (с последния Паскин има общи изложби), а Парижката школа, в която влизат той, заедно с Модилиани и Марк Шагал, оформя цели поколения художници. Паскин е един от артистите, които задават посоки и на американската живопис, неслучайно много от творбите му се излагат в САЩ и се изкупуват от колекционери там. Особеностите на Паскин и художниците около него е влиянието и на своеобразен натурализъм, повлиял силно Париж във времето на Бел Епок. Тогава портретите разчупват статичните пози на предишните десетилетия и романтиката на импресионизма, показвайки повече разголени тела в моменти от ежедневието на обикновените жени. Като своеобразна подготовка е и литературата от края на 19 век, която пуска в страниците на романите ежедневието и тъмни страни от него и човешката природа, описвани от писатели като Емил Зола.

Годините на Първата световна война, част от които Паскин прекарва в пътувания из Америка, променят радикално и живота, и изкуството. Той се завръща периодично в Европа, където излага картини, пътува и работи в Северна Африка.

Художникът умира млад – той се самоубива на 2 юни 1930 г., денят, в който е трябвало да открие своя изложба в Париж. Вече световноизвестен художник, негови творби са изложени в България през 1935 г., а едва 40 години по-късно е направена голяма изложба само с негови картини, която минава от София, през Пловдив и Видин. Следващата самостоятелна изложба с картини на Паскин е чак през 2013 г. Тогава със съдействието на Френското посолство в София е организирана изложбата „Жул Паскин – от Видин до Париж“. След столицата картините заминаха за Пловдив, Бургас и Варна.

В чест на рождението на художика във фоайето на Държавен архив – Видин на 27 март беше организирана изложба със снимки и документи, свързани с Жул Паскин и неговото семейство. Една част от тях са запазени, макар семейството отдавна да е напуснало Видин. Не е запазена обаче къщата, която се е намирала в еврейския квартал до Синагогата. Днес улицата край еврейския храм носи името Жул Паскин.