Една традиция се възражда

Белоградчишкият квартал “Чачин камък” отново стана място за провеждане на състезания по мотокрос. Любомир Гайтански, местен жител и любител на този вид спорт смътно си спомня, заради детската си възраст, как тук на това място преди 40 години са се провеждали състезания по мотокрос за професионалисти. С годините емоцията отново завладява порасналия и ентусиазиран вече Любчо, който със собствени средства и приятели отново подготвя писта за мотокрос.

Кметът на общината Борис Николов посреща с разбиране идеята и само за няколко дни е организирано състезание по мотокрос, основно с участието на състезатели от Северозападна България. Присъстваха и ентусиасти от Сливен, Троян Ловеч и София. Сред тридесет и двамата участници бяха и единствената дама Мариета Гогова на 15 години от Берковица и Ненад Йеремич от Неготин. Участвал във всички състезания в бълканските страни, а също и в Австрия, Германия и Швейцария и завоювал призови места.

Градоначалникът приветства всички участници в мотокроса, и им пожела успех и да победят най-добрите.
Участниците в класовете 65 куб. см. и 85 куб см. стартираха заедно по 950 метровата писта. Състезанието за тях продължи 10 минути и плюс още две обиколки. След тях стартираха и състезателите в класовете “МХ – 2” и “МХ – 3”. Те се състезаваха 15 минути и две обиколки. За всички състезатели се състоя и втори манш.
Накрая кметът Николов награди състезателите заели първите три места в отделните класове. Той сподели, че състезанието ще стане традиционно и с международно участие и в бюджета на общината за следващата година ще бъде заделена необходимата сума за неговото провеждане през 2015 година и така то да стане част от Северозападния шампионат по мотокрос, наред с населените места Рупци, Мизия, Ковачица и Кула, където се провежда сега. На първите места се наредиха Христо Петков – Троян – клас до 65 куб. см., Тошко Николов – Лехчево – клас до 85 куб. см., Ненад Йеремич – клас до 250 куб. см. и Захари Томов над 250 куб. см. Представителят на Белоградчик Мирослав Радостинов Маринов завоюва ІІІ-то място в клас до 65 куб. см.

Наградният фонд бе осигурен от община Белоградчик. Спонсор на състезанието бе и Цветан Михайлов, а две награди за най-малкия участник в състезанието от Белоградчик – Мирослав Маринов на 11 години и най-възрастният Тони Тодоров на 63 години от село Ковачица, община Лом бяха осигурени от Валентин Драгомански.

Пресслужба община Белоградчик