Една седмица в Западния Балкан

Една седмица в Западния Балкан

Пролет в Западния Балкан | снимка: общ. Вършец

Високи върхове, сняг до април, понякога и до късна пролет, вековни гори, слънце, лековита вода и голямо историческо наследство – Западна Стара планина е забравеният рай за туризъм. Дълги години една значителна част от района е гранична зона и това ограничава пътуванията. Старите промишлени предприятия, доколкото ги е имало, отдавна са затворили, въздухът е останал чист като в дните, когато планината се е издигала над древни тракийски селища. Ако има надпревара за най-спокойно, чисто и красиво място в България, Берковица, Вършец и Годеч със сигурност ще са в челната десетка.

Трите общини имаха общ проект за популяризиране на регионалния туризъм по Оперативна програма „Регионално развитие“ – „Неоткритата тайна на Западна Стара планина“. Проектът официално приключи, но маршрутите и забележителностите си остават. Те могат да се посетят за два – три дни или да се комбинират за повече време. В района има много манастири и църкви, изградени са екопътеки, които позволяват преходи из най-живописните части на Балкана, във Вършец може да се спрете за лечебните води, в Берковица – да опитате от прочутите местни малини.

Предлагаме ви един от маршрутите, подготвен по проекта „Неоткритата тайна на Западна Стара планина. В него планински преходи, предвидено е много време за спокойна почивка и ако го следвате, за седмица ще видите най-известните забележителности на региона. Ако желаете, може да изкачите връх Ком – той е висок 2016 метра и е добре да изчакате времето да се затопли напълно, за да не ви изненада с дълбок сняг. Под върха се намира ски зона „Ком“, на която скиорите и сноубордисти могат да се насладят на дълбок старопланински сняг и отлични условия за каране.

Разходка до Вършец, Берковица и Годеч

Ден 1 – Здраве във Вършец
Настаняване в хотел или къща за гости в града. Градът предлага много места за настаняване – няколко луксозни спа хотела, къщи за гости и по-малки семейни хотели. Извън сезона, през зимата, в ранна пролет и късна есен цените са по-ниски.
Продължаваме с разходка в Градския лесопарк – вторият по размери в България след софийската Борисова градина. Разположен на площ от 800 дка, паркът дава възможности да се разходите, да тичате, има спортен комплекс с футболно игрище, тенис на корт, игрища за волейбол и баскетбол. Паркът е създаден 1911-1912 г. под ръководството на д-р Дамян Иванов, с доброволния труд на хората от Вършец. В него има много редки и ценни дървета – кедър, дуглазка ела, ела конколорка, сребрист смърч, лирово дърво, гинко билоба, магнолия, райска ябълка. Можете да се изкачите по автентичните римски стълби, да отдъхнете на Иванчова поляна, до която водят алеите на парка и да стигнете до водопад „Райски кът“. Иваночва поляна и алеите на парка са включени в „Пътеката на здравето“ – път за гимнастика и отмора. Според местните поверия измиването с росата от поляната преди изгрев е лечебно.

Пролет във Вършец | снимка: общ. Вършец

Пролет във Вършец | снимка: общ. Вършец

Ден 2
За втория ден има два варианта – по-лекият е преход до хижа „Бяла вода“ под връх Червената кукла. Тръгването е от града, през лесопарка и Иваночова поляна, откъдето се следва маркировката. Преходът е около два часа. До хижата има място за пикник и отдих на открито.
Може да изберете и изкачване на връх „Тодорини кукли“ (1785 метра). Посоката е 10 км Югозападно от Вършец и 6 км североизточно от Петрохан. Има туристическа маркировка, за неопитните планинари е препоръчително да потърсят планински водач в Туристическия информационен център. От върха се виждат близкия връх Ком, Врачанския Балкан, а при хубаво време може да видите и Дунав. В района има и много пещери.

Ден 3 – Красотата на Берковица
Настаняване в Берковица и разходка в града. В центъра е Часовниковата кула, строена 1762-1764 г. Висока е 21.42 метра и часовникът на върха й все още отмерва точно времето. Продължаваме с разходка до чешма „Малинарка“, строена през 1967 г. от розов берковски мрамор, в чест на момичетата-берачки на малини, които Иван Вазов е възпял в стихове.
Следващата спирка е къщата-музей на Иван Вазов, в която живее от март 1879 до 18 септември 1880, когато е председател на Берковския окръжен съд. Домът му през този период е Ипеклийската къща, превърната в музей през 1957 г. В него може да видите оригинали на Вазови творби. Намира се много близо до центъра на града. Съвсем близо е и Етнографският музей, в който са изложени предмети и бит от миналото на Берковица. По желание може да се разходите до Градската художествена галерия и църквите „Св. Николай Чудотворец“ и „Рождество на пресвета Богородица“.

Ден 4
Преход до Антична и Средновековна крепост „Калето“ на север от града. Хълмът е естествен лесопарк и на него има останки от антична крепост и две късноантични църкви.
След „Калето“ има два варианта за разходка – до Клисурският манастир „Св. Св. Кирил и Методий“ или до „Хайдушките водопади“. Манастирът се намира в подножието на връх „Тодорини кукли“ , още за него може да прочетете тук: http://bit.ly/1T99NBt
„Хайдушките водопади“ са няколко водопада с височина 2-3 метра в долината на Голяма река. Намират се на 9 км от града.

Вариант за ден 5:
Запалените планинари могат да изкачат и връх Ком, задължително с опитен водач. Пътеката до него е маркирана, а повече информация има в туристическите центрове на близките общини.

На ски под връх Ком | снимка: Ски зона "Ком"

На ски под връх Ком | снимка: Ски зона “Ком”

Ден 6 – Загадките на Годеч
Настаняване в къща за гости в Годеч и разходка до Килийното училище, основано 1848 г. Продължава се с разходка до р. Нишава и кръста до извора й. На мястото се отбелязва празникът на Св. Св. Константин и Елена. Пътят до него е през гора, по поддържана пътека. Според легендите някога на това място е имало манастир.
Разходка до манастир „Св. Дух“, който се намира на ул. „Александър Стамболийски“ в града. Манастирът е девически, в него има и места за настаняване. Едната от църквите му – „Св. Дух“ е стара, а новата „Св. Седмочисленици“ е строена в началото на 50-те години.
На 1 км. северно от центъра на Годеч се намира манастир „Св. Николай Летни“. Вероятно е основан още през Средновековието, до основите на стар античен храм. Там е разкрит уникален за Европа древен храм, изграден в квадрова зидария без спойка. Обратно в центъра на града – към старата църква „Св. Димитър“. Тя е строена в началото на XIX век и в нея са използвани квадрови камъни от късната Античност. В църквата се съхранява брой от първото издание на „Неделник“ от Софроний Врачански.
Храмовете и манастирите около Годеч са били част от Софийската Мала Света гора – Средновековен духовен център на България.

Ден 7
Посещение до Разбоишкия манастир „Въведение Богородично“ . Минава се през с. Разбоище, което има само няколко постоянни жители. В края му има паркинг и табели към манастира. До него се стига по пътека, за която ви трябват удобни и стабилни обувки. След 1.2 км преход западно от селото, през дефилето на р. Нишава, се стига манастира. Църквата му е построена в скална ниша на 50 метра височина. Тук са отсядали борци за националното освобождение като Васил Левски. В първата половина на XX век манастирът постепенно запада и се руши, докато през 1947 г. в него се заселват три монахини, които започват да го възстановяват.
На път към Разбоишкия манастир или на връщане от него е с. Туден. Там може да се отбиете в църквата „Св. Николай Чудотворец“, която е на около 100 м от централния площад. Интересни са стенописите в нея, които освен традиционни икони, включват и елементи от народно изкуство и бит.
В региона на Годеч има още много манастири и църкви, както и пещери за любителите на подземния свят.

Полезна информация

Места за настаняване, заведения и туризъм в Годеч: http://www.godech.bg/index.php/turizam

Туристически информационен център – Вършец:
Телефон: 09527/31-56 0879 299 984
Адрес: гр.Вършец, бул.”Република” №90А e-mail:tic_varshets@abv.bg

Туристически информационен център-Берковица
Адрес: ул. „Поручик Грозданов“ 11 (до къща-музей „Иван Вазов“)
Работно време:
вторник – събота от 8.30 ч. до 12.00 ч. и от 12.30 ч. до 17.00 ч.
почивни дни: неделя и понеделник
тел: 0953/ 88 682 ; e-mail: tic_berkovitsa@abv.bg