Една година от откриването на моста при Видин – Калафат

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов се срещнаха с работещите на граничния пункт на Дунав мост 2

За една година през Дунав мост 2 са преминали половин милион моторни превозни средства, което е с 30 на сто над прогнозирания трафик. Работните места, които съоръжението генерира пряко и косвените ползи за видинската и националната икономика надминават и най-смелите прогнози от времето, когато е проектиран моста. Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков днес по повод една година от официалното откриване и пускане в експлоатация на Дунав мост 2.

Михаил Миков и областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов се срещнаха с работещите на граничния пункт и ръководството на дружеството – оператор на моста.

„Благодарение на големите усилия на Гранична полиция, митниците и работещите, Дунав мост 2 е първенец по разкриване на контрабанда, наркотици и антики”, подчерта Михаил Миков, като посочи, че само през последния месец са разкрити няколко случая.

Председателят на Народното събрание подчерта необходимостта от подобряването на пътната инфраструктура към Дунав мост 2. „Както Румъния инвестира 50 млн. лв. в отсечката Крайова – Калафат, така и ние трябва спешно да развием на българска територия коридор № 4, свързващ Северна и Средна Европа с южната й част”, каза г-н Миков. Той съобщи, че до месец ще започне строителството на обходния път Димово – Ружинци. Участъкът е важна транспортна връзка по Е 79 с Дунав мост 2. „Осигурени са средства. Процедурите са извършени. Проблемът е, че това се прави след пускането на моста, а трябваше паралелно с неговото изграждане, в изпълнение на споразумението всяка от страните да отстрани тесните места на пътищата” , припомни Михаил Миков, като добави, че при ускорените темпове на работа сега, ще се постигнат очакваните по-добри резултати.

Областна администрация Видин