Еврофинансиране: Парите за пречиствателната станция на Видин са осигурени

Еврофинансиране: Парите за пречиствателната станция на Видин са осигурени

Министър Ивелина Василева и Огнян Ценков подписват договора за пречиствателната станция | снимка: общ. Видин

Завършването на пречиствателната станция във Видин вече е осигурено с пари от оперативна програма „Околна среда“. Това стана ясно след като кметът на града Огнян Ценков и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подписаха договора за безвъзмездна финансова помощ. Станцията за пречистване на отпадните води ще струва общо 22 млн. лв., а помощта от ЕС е близо 18 млн. лв.

„Убеден съм, че с общи усилия – държавна и местна власт ще се справим с това отговорно предизвикателство, с тази важна мисия и ще я доведем до успешен завършек“, коментира Ценков след подписването на договора.
Министър Василева добави, че проектът е „от съществено значение“, защото с него ще се покрият изисквания на екологичното законодателство, от една страна, а от друга – стандартът на живот във Видин ще се подобри. Освен пречиствателна станция, във Видин е изградена и регионална система за управление на отпадъците с пари по „Околна среда“.

Цялостната реконструкция на водоснабдяването и канализацията във Видин започна още в предишния програмен период и беше за повече от 72 млн. лв. Проектът приключи в края на миналата година, като заедно с това бяха асфалтирани и улиците. Пречиствателната станция е завършена на 30%, а през март договорът с обединение „Понс-Вабаг-Еко Видин 2013“ беше прекратен. Като причина от общината посочват системно нарушаване на договорките и неспазване на сроковете.

Справка в регистъра за обществени поръчки показва, че на 10 август е обявен търга за нов изпълнител. Крайният срок за подаване на оферти е 20 септември. Основният критерий за избор ще е цената – с тежест 70, а времето за завършване на обекта е с тежест 30 при класирането.

Министър Василева и Огнян Ценков разглеждат недовършения строеж | снимка: общ. Видин

Министър Василева и Огнян Ценков разглеждат недовършения строеж | снимка: общ. Видин