Датчици, камери и софтуер следят стабилността на Дунав мост 2

Параметрите се мерят денонощно, милиметър да помръдне, и ще се види

Източник: вестник „24 часа

Автор: Ваня Ставрева

IMG_6608Дефектите по Дунав мост 2, които скандализираха с появата си миналия месец, нямат нищо общо със сигурността на съоръжението. Физическото му състояние се следи денонощно с модерна технология – при най-малкото отклонение от нормалните параметри лампичките в командния център за транспортно обслужване ще засветят в червено.

„До момента такава ситуация не е възниквала и се надявам да няма и в бъдеще, но ние сме тренирали много сценарии, включително и земетресения, бури, удар на кораб, пожар на моста и други възможни аварии”, каза инж. Людмил Димитров, член на Управителния съвет на дружество „Дунав мост Видин – Калафат”.

Той е категоричен, че появата на дупките в асфалта 4 месеца след пускането на моста в експлоатация са проблем, но те не засягат надеждността на конструкцията.

Уверихме се в това, след като наш репортер се запозна с това как се гарантира безопасността на моста. Нашият човек не бе допуснат единствено в контролната зала, където достъпът на външни лица е категорично забранен.

IMG_6613„Не е тайна, че на моста има видеонаблюдение, но задачата на специалистите пред мониторите не е само да контролират трафика, а да следят физическото състояние на моста и да задействат съответните планове при възникване на необходимост”, заяви инж. Димитров.

Цяла мрежа от датчици и камери опасват дългото почти 2 км съоръжение и следят в реално време за състоянието му. Монтирани са върху всяка от носещите колони, в галерията от долната страна на моста и върху връхната конструкция.

Постоянно се мерят температурата, вибрациите, силата на вятъра, деформациите. Данните минават през специален софтуер, който задейства предупредителни текстови, звукови и визуални аларми върху мониторите в командния център в момента, в който бъде засечено отклонение от параметрите.

Отделно от това има система от репери, чрез които с геодезически уреди периодично се извършват дублиращи проверки, които могат да засекат и милиметър отклонение от първоначалното състояние на моста.

Въпреки че няма реална опасност за съоръжението от удар на кораб или проблеми с ледоход, върху носещите колони са монтирани датчици и камери, които следят и затика ситуации.

Специалистите уточняват, че удар на кораб не е изключен, но около носещите колони в плавателната част на Дунава са монтирани специални бетонови пръстени, които да го поемат, без да бъде засегната самата колона.

Системата за наблюдение на скоростта на вятъра е важна, защото над реката постоянно духа и при силен вятър хипотетично е възможно да се стигне до обръщане на празен ТИР например.

При ураганен вятър движението по моста автоматично ще се спира със светофарна уредба по преминаване на опасността.

При пожар на моста в резултат от катастрофа или друга причина, освен че това ще бъде видяно от видеонаблюдението, ще се задействат и датчиците на пожароизвестителната система. Тя автоматично активира гасителна система и започва пълненето на резервоари на моста с вода. При пристигане на противопожарните коли те вече имат обезпечена вода в противопожарните кранове, към които се връзват.

IMG_6634Част от системата за сигурност за SOS кабинките, разположени по двете посоки на движение, по които пътници могат да се свържат с командния център и да потърсят помощ.

„Връзката е двустранна, а в началото имаше комични ситуации“, разказват хората от видеонаблюдението. Спирането на автомобили на моста е забранено, но се е случвало хора да слязат от колите си, за да се снимат или да погледат реката.

Почти всички видимо се стряскали, когато операторите се включвали чрез високоговорителя на най-близкия SOS кабинка, за да им напомнят, че спирането е забранено и да ги приканят да продължат пътя си.

Дружеството, експлоатиращо моста, има мобилна група за изтегляне на аварирали коли, за спиране на движението и за оказване на помощ.

„Това не е всичко. До края на декември трябва да получим и подробна документация за обслужване на моста, която е разработена от строителя FCC“, допълва инж. Димитров.

Едно от важните упътвания, които очакват, е за обслужване на съоръженията, които позволяват разтягане и свиване на моста в зависимост от температурата с до 1 м. това става механично чрез две сложни системи от лагери – една от българската страна, другата – от румънска страна. Те обаче ще се нуждаят от поддръжка, за да работят правилно.