Доброволци строят праисторическа къща до Белоградчик

47Най-древния съвременен човек в Европа може би е живял в района на Белоградчик, а негови потомци са изрисували прочутите фигури по стените на „Магурата“. Мнозина вече знаят за тази древна история, но как са живели хората след като напускат пещерата, когато са спрели да разчитат на природен заслон? Тогава постепенно са се научили сами да градят жилищата си – малки по днешните стандарти, помогнали за огромна промяна в човешката история. Подобни къщи са позволили на хората да се отдалечават от пещерите и постепенно да завладяват плодородни равнинни земи, да се крият от студа, вятъра, дъжда и дивите животни. От такива малки постройки, наглед паянтови, са тръгнали големите градове, всички градежи и строителни умения на човешката цивилизация.

Една такава къща скоро ще бъде готова да посреща туристи край Белоградчик – това е праисторическата къща на Лепеница. Проектът е на „Археологическо дружество Белоградчик“, и се изгражда с помощта на спонсори, труда на членовете на дружеството и много хора, които помагат с материали. Основата на къщата са естествени камъни, върху които има дървени греди – разбира се, издялани грубо, за възможно най-голяма автентичност. Стените са от плет – също естествено дърво, а покривът е от тръстика.

Във фотогалерията можете да видите различните етапи от строежа. Остава да се измаже цялата23 къща и да се оправи „дворното място“, разказаха от Археологическото дружество. По думите на Кирил Кирилов от дружеството хората от Белоградчик вече знаят за строежа на праисторическата къща и особено много се радват на прозорците й. За оформянето им е имало колебания как точно да се направят, след одобрение на метода вече са готови и пропускат светлина към затворената вътрешна стая.

Цялата къща е екологична и по нея няма нито един изкуствен материал, разказват от Археологическото дружество във Facebook (https://www.facebook.com/ILoveBelogradchikAndTheRocks).  Покрай праисторическата къща кипи живот – малки и по-големи животинки, гущерчета, змийчета, птички, включително и семейство ветрушки. Посещение на градежа може да съчетаете с обиколка на Белоградчик – когато стигнете в града, питайте как да намерите Лепеница. После следвайте табелите или се обадете направо на Археологическото дружество. Ако желаете, може и да помогнете в строителството – после ще може да разказвате от първо лице как се строи праисторическа къща.