Деца от Иран, Крим и Монтана бяха отличени на конкурс за рисунки

Деца от Иран, Крим и Монтана бяха отличени на конкурс за рисунки

Творбата на Кристина Голуб, първо място в категорията за по-големи деца | снимка: общ. Монтана

Виктор Иванов от Плевен и Хана Сепехрикия от Техеран са победителите сред най-малките в международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие“, съобщиха от община Монтана. Общината е организатор на конкурса, който е част от Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“. Хана Сепехрикия от Иран е на 7 години, а Виктор Иванов е на 10 год. Те са в първата възрастова категория на конкурса.

При по-големите първата награда е за Полина Голуб, на 13 год. от Крим и осмокласничката от Монтана Кристина Иванова. Тя е първият представител на града-домакин, отличен на конкурса за детска рисунка. Второ място е за Никол Белясина, също от Монтана, Давид Рач от Унгария, Севгюл Маринова от гр. Летница, България, и Асият Рамазанова от Дагестан. Трета награда е за Силвия Колова от София и Лайла Амр Реза от Египет, Димана Стойчева от Търговище и Юлия Мика от Полша.

Общо участващите творби бяха близо 2800, като имаше наградени и за най-успешно комплексно представяне. Призът отиде за институции от Техеран, Хонконг, Красноярск – Русия, Ташкент – Узбекистан, Измаил и Одеса – Украйна, Александрия – Египет, с. Замоч – Полша, с. Братя Кунчеви и Ловеч.

Председател на журито беше проф. д-р Бисера Вълева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Националната художествена академия – София. В конкурса се включиха и бесарабски българи от Детската школа по изкуствата “С. Малаховски” в украинският гр. Измаил.

Децата в конкурса са използвали различни техники и материали – акварелни и темперни бои, молив, туш, пастели, линогравюра. Всички наградени рисунки могат да се видят на изложба в зала „Кутловица“ в Монтана. Откриването й е от 11 часа на 27 май, когато започват и XV Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“.