“Детско велосъстезание” ще се провежда всяка година в Белоградчик

“Детско велосъстезание” ще се провежда всяка година в Белоградчик

Трасето премина през Белоградчишките скали по горски пътеки | снимки: общ. Белоградчик

Първото „Детско велосъстезание“ беше организирано през почивните дни в Белоградчик, съобщават от общината. Идеята за състезанието е на Детския комплекс, а според неговия директор Таня Тодорова то вече традиционно ще се провежда ежегодно месец май. Сред съорганизаторите са още велоклуб „Скала“, спомогнали за подготовката на трасето и съдийството, както и общ. Белоградчик, осигурила наградите за призьорите в спортното мероприятие. Зам.-кметът на града Антон Трифонов поздрави участниците и организаторите и пожела успешен финал на всички.

Точно в10.30 часа бе даден стартът за всичките три възрастови групи – от 9 до 12 години, от 13 до 15 години и от 16 до 18 години. По трасето с дължина 4.5 километра първа група направи една обиколка, втората – три обиколки, а третата – пет. Общият брой на участниците е 16 души, като имаше представители и на градовете Видин и Лом.

Още от самото начало състезателите се впуснаха във вихрено темпо и в битка за по-бързо превземане на трасето, живописно разположено сред уникалната природна забележителност „Белоградчишки скали” и преминаващо по горски пътеки, черен път и покрай „Субашин чешма”, и в местността „Зелени град“.

Благодарение на своята солидна подготовка, опит, воля и хъс за победа за по-малко от два часа успешно финишираха представителите на всички възрастови групи.

Победители при най-малките са: Васил Ангелов – І-во място, следван от Миро Ивов и Стивън Христов. Във втората възрастова група първото място и купата бе за Мирослав Радостинов, а второто и третото място за Алекс Асенов и Тонизар Петров. Във възрастовата група при най-големите първото място бе спечелено по безапелационен начин от Кристиян Даниелов на 17 години с подгласници Димитър Димитров и Марин Маринов. Всички призьори получиха медали и грамоти, а първенците в групите и купи. Грамота бе връчена за специалното участие и на единствената девойка в състезанието Йоана Асенова на 18 години от Видин, която води здрава битка с трасето, наравно с юношите.