Детската приказна пътека във Врачанския Балкан е обновена

Детската приказна пътека във Врачанския Балкан е обновена

Снимки: Природен парк “Врачански Балкан”

Обновената Горска пътека на приказките в Природен парк „Врачански Балкан“ беше открита в сряда, 16 декември. Тя е подходящ маршрут за планинска разходка на деца над 6 годишна възраст, обясниха от дирекцията на природния парк. Пътеката е изградена през 2001 г. и е една от най-посещаваните забележителности в парка. След обновяването й тя ще зарадва посетителите с нови приказни герои, истории с неочакван край и занимателни игри, разказват от „Врачански Балкан“.

Пътеката се изминава за около час

Пътеката се изминава за около час

При разходката си децата ще се учат, че в планината няма „лоши“ животни, за разлика от приказките. „Мечката, вълка дори и змията имат своята роля в горската система и всички те помагат за поддържането на природното равновесие“, обясняват еколозите. По маршрута на пътеката често минават и ученически групи, и семейства с деца. Началото на приказната пътека е в местността Горски дом и минаването й е за около час. През пролетта-есента е най-хубавото време за разходка по нея, но може да използвате и все още хубавите зимни дни преди снега.

Откриването на обновената пътека започна със специална програма на децата от детска градина „Българче“, с представители на РИОСВ Враца, общината и Държавното горско стопанство Враца. Ремонтът на съоръженията е направен с пари от оперативна програма „Околна среда 2007-2013“, бенефициен е Природен парк „Врачански Балкан“.

Други маршрути във Врачанския Балкан: „Боров камък“.