Десетки посетиха 47-та Гитариада в Зайчар

 Източник: вестник “Конкурент”

Снимки: Любомир Веселинов

IMG_4450“В това най-закътано градче на територията на бивша Югославия живее рокендролът”. Така започва разказа си видинчанинът Васко Громков /известният диджей, тв водещ, певец  и музикален критик VaGro/. Той бе един от десетките видинчани, посетили 47-то издание на Гитариада в Зайчар, но бе и единственият български акредитиран журналист на това рок събитие на 40 километра от Видин. Гитариадата, за учудване на мнозина, е най-старият рок фестивал в Европа.

Вече 47 години рокът разтърсва това кътче на Сърбия. Смайващо е наистина. Имаше застой в края на 90-те години, но Гитариадата в Зайчар е в небивал възход през последните няколко лета. Реанимирането е факт след обединяването на рок феста с традиционния за градчето мото събор. Тази година бе неговото 17-то издание и четвърто, което се слива с Гитариадата. “Вечерта на 1 август в късноантичната локация с останки от царската крепост Феликс Ромулиана бяха официално открити Гитариада № 47 и мотосъбор №17. Честта този път се падна на групата “Serbian jazz, bre” и нейният мултимедиен спектакъл. Както винаги, всичко е безплатно – паркинги, кампове и достъп до трите фестивални сцени. Новото тази година беше обособената в центъра на градчето “Зона срещу омразата”, в която се раздаваха значки от кампанията “No hate speech movement”, продължи разказа си Васко Громков.

По време на откриването  новият “рок кмет”  на Зайчар – Горан Шепи /вокалът на група “Кербер”/ по обичая прие ключовете на градчето. После беше спазена още една традиция. Бе представена  книга, свързана с фестивала. Тази година нейното име е “Зайчарска рапсодия” от Зоран Алексич.

“Просто не повярвах, от нея се разбира, че в Зайчар е имало рок сцена от далечната 1940 година”, сподели Громков.  Първата фестивална вечер завърши с двучасов концерт на популярните “Neverne bebe” пред публика от 8 000 фенове.

Над 20 000 души пък покориха Зайчар по време на втория ден от проявата. В ранния следобед се състоя прожекция на  филма “Ние плачем зад тъмните очила” и продължи с беседа на тема “Трябва ли задължително рок съставите да са от столицата, за да успеят?”. Две национални сръбски телевизии и две радиостанции излъчваха  директно фестивала.

Голямото парти започна след 21 часа на огромната поляна “Кралевича”, където освен демо съставите от състезателната програма и две групи от града-домакин  забиваха  и легендите “Zabranjeno pusenje”, както и други банди.  Изненадващ ВИП-гост обаче се появи в Зайчар в нощта срещу събота – фамозният глас на групите “Bjelo Dugme” и “Divlje Jagode” Младен Войчич–Тифа.

“Независимо, че всичко е на открито, организаторите нонстоп най-любезно приканваха да не се пуши във фестивалните зони. В еуфорията на последната вечер се оглеждах за пушачи. На 1 000 души се виждаше един с димяща цигара. Ха, познайте какъв е по националност? Българин, разбира се”, критично добави Васко.

Накъде без бира...

Накъде без бира…

Час преди дългоочаквания концерт на “Parni Valjak”  на главната сцена в Зайчар забиваха две групи от Белград – стара и млада школа. “Наклонената локация пред сцената се пълнеше. Макар че имах официален пас за бекстейджа, се залепих на решетките фронтално срещу сцената, решен да воювам за всеки сантиметър, заради една много специална за мен група. В 22.45 часа българско време, основателят на “Валяка” Хюсейн Хасанефендрич, 59-годишен, кротко изведе легендарната банда. А гласището Аки Рахимовски подкара вихрено големия хит “Любавна” и всичко започна да се тресе – 38

... и скара?

… и скара?

години на сцена за една от най-великите и обичани рок формации на бивша Югославия. В Зайчар са за първи път след далечната 1986-а, развалнувано разказа Васко. Над 50 хиляди души гледаха този концерт.

“Кажете ми, в кой живот българска рок /или каквато и да е група/ ще събере над 50 000 души и то не в столицата, а в малко градче до границата? Да речем … Малко Търново?”, реторично пита Громков. Големите звезди се поклониха и прибираха, но това не значи, че 47-та Гитариада приключи. 6-7 часа звуча жива музика преди полуфиналната битка на демо бандите от конкурсната програма. Нелеката задача да забавлява публиката след “Parni Valjak” се падна на миналогодишните носители на наградата на публиката  “VIS Novi Dan” от града-домакин.

После набързо се избраха още 3 млади банди за финала. Фестът имаше жури и желязна организация. Всичко ставаше за минути. Спечелиха музикантите от Враня, “MUD Factory”. Те започнаха кариерата си с първия видеоклип на стойност 3 000 евро, осигурен от организаторите. По традиция наградата на публиката грабна състав от Зайчар, “Hita Ora Tre”. Те прибираха 100 000 динара.

“Изявите на последните участници в Гитариада 47 – групите “Elemental” и “Ritam Nereda”, слушахме в ранни зори на път за границата по “Тимочки радио”, което предаваше директно. Граничната бразда преминахме в полет, защото сръбските граничарки са усмихнати “лепотици” и са окрилени от рока”, завърши разказа си Васко. Догодина ще отидем пак, казаха всички видинчани, които бяха там. И ще го направят със сигурност!

no images were found