Белоградчик откри туристическия сезон

В Белоградчик се проведе Ден на туризма, с който по традиция всяка година се поставя началото на новия туристически сезон.  Тази година той премина под надслов : “Белоградчик – култура, занаяти и история”.   Гости на празника бяха: областният управител  Кръстьо Спасов, архимандрит Поликарп- духовен надзорник на Видинска  и Кулска духовна околии, свещено иконом Рафаил- архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия, Евгени Спасов- главен експерт “Туристическа политика” в Министерството на икономиката и енергетиката, Кнут Гербер- консултант в Германското дружество за международно сътрудничество – GIZ GmbH, Владан Радованович- координатор за трансгранично сътрудничество в община Княжевац и Бобан Маркович- директор на туристическата организация в Княжевац. Присъстваха още представители на бизнеса и туристическия бранш.

Туристическият форум започна с празничен водоствет за здраве и благополучие на всички гости и граждани на Белоградчик, отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Поликарп и Негово Високоблагоговейство свещено иконом Рафаил.

В своето слово кметът на общината Борис Николов акцентира върху активната работа на общинската администрация по проекти в областта на туризма, финансирани от оперативните програми „Регионално развитие” и „Развитие на селските райони”. Отбелязани бяха проектите за консервация и реставрация на Белоградчишката крепост, построяването на посетителския център, асфалтирането на три улици, водещи до крепостта и паркинга пред нея. Бе споделено още, че вече стартира и проектът за доизграждането на спортната зала, /започната преди 26 години/ и основен ремонт на градския стадион и волейболната площадка в града, чиято дейност е пряко свързана с туризма. Кметът благодари на представителите на туристическия бранш за техните усилия, умения и талант и им пожела здраве и бъдещи успехи.

В поздравителния си адрес, областният управител Кръстьо Спасов каза: “Поздравявам ръководството и екипа на общината за успешното популяризиране и утвърждаване на Белоградчик като световна туристическа дестинация и притегателно място за все повече туристи, природолюбители, изследователи и гости. Като областен управител на област Видин отново изразявам подкрепата си за всички значими и атрактивни проекти, които ще допринесат за развитието на туризма като приоритетен сектор от икономиката на този район.”

Върху 45 годишното сътрудничество между общините Белоградчик и Княжевац, проведените редица инициативи и  прояви, и за по-активни съвместни действия в областта на туризма акцентира Владан Радованович.

С приветствени слова към участниците в Празника се обърнаха и гостите Евгени Спасов и Кнут Гербер, които бяха наградени от кмета на общината с Благодарствени грамоти и плакет за принос в развитието на туризма в община Белоградчик и поречието на р. Дунав.

Гостите на празника имаха възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма, в която участваха възпитаниците на ОДЗ “Иглика”, съставите на Детски комплекс, Младежки дом, Народно читалище “Развитие – 1893 г.” и  Клуб на пенсионера “Мадона”. Много топло бяха посрещнати и духовият оркестър “Млади тимочани” и танцовият състав към Дома на културата в град Княжевац, Сърбия.

Всички дошли в хубавия пролетен ден на централния площад в града разгледаха изложбата на местните занаятчии, опитаха разнообразни и автентични ястия и гозби от турлашката кухня и дегустираха вина от местните изби.

На Белоградчишката крепост ученици от клуб “Традиции – ЛАРП” – Видин, заедно със свои връстници от училищата в Белоградчик  представиха различни игри и пресъздадоха  атмосферата  на минали епохи.

През целия ден Астрономическата обсерватория в Белоградчик и останалите туристически обекти на територията на общината бяха отворени безплатно за посетители.

                                                                                  Пресслужба община Белоградчик