Денят на Дунав започва с образователни игри за децата

Денят на Дунав започва с образователни игри за децата

Снимка: Тихомир Е. Младенов

Празнични събития ще отбележат Международния ден на река Дунав и тази година, който се отбелязва на 29 юни. Още утре, 25 юни, международната организация за опазване на дивата природа WWF ще даде началото на празниците в детския център „Музейко“ в София. От 10 до 13 часа деца и родители са поканени да се запознаят с географията и обитателите на Дунав. Научният център е подготвил макет на моруна – най-голямата сладководна риба в света. Децата ще могат да се снимат, да подредят пъзел с карта на държавите край реката, ще има образователна игра и всички ще научат много неща за природата, обещават от Музейко.

„Най-малките ще научат на живо и условията на четвъртото от серията предизвикателства на Пандата и Музейко. То ще е свързано със защитените територии и участниците ще трябва да подготвят проекти, свързани с някой от националните или природните паркове в България.“, добавиха от научния център.

За тези, които искат да бъдат „на брега“ в Деня на Дунав, програма са подготвили и градовете по крайбрежието. Първото издание на „Фестивал на река Дунав“ ще започне на 29 юни в природен парк „Персина“ край Белене. Началото ще бъде с рисунка върху асфалт за децата от Общинския детски център. На 1 юли от 17 часа е откриването на изложбата „Впечатления“ от Иван Донов, с продължение авторски концерт на артиста. И двете събития ще бъдат в Посетителския център на парк „Персина“, а изложбата ще стои до края на юли със свободен вход. От 9 часа на 2 юли Ловно-рибарско сдружение „Никопол“ организира изложба на кучета. Пред Посетителския център празникът продължава с детска програма, а от 17 часа започва кулинарното състезание ‚Дунавска трапеза“. Закриването ще е с концерт на фолклорни състави от областта от 18 часа, а от 21 часа започва „Дунавски рок“ с група @The E.G.O.

В Русе 29 юни ще започне с туристическа регата „Приста“, а в Силистра общината е подготвила музикална и танцова програма в Дунавската градина. Предстои и останалите дунавски общини да обявят програмата си за празника.

Ето и още информация за реката, представена от WWF и „Музейко“:

Защитени територии край Дунав

Край река Дунав са разположени българските природни паркове Персина и Русенски Лом, а националните и природни паркове по цялото протежение на реката в десетте дунавски държави са общо над 70. В района на река Дунав има и два биосферни резервата, част от световното природно наследство на ЮНЕСКО – делтата на реката и резервата Сребърна. Дунав е дом на над 100 вида риби, а в делтата, която е най-запазената в Европа, се срещат над 360 вида птици. Край Долен Дунав са и последните вековни гори в тази част на Европа. Затова WWF говори за региона като за „Зеленото сърце на Европа“.

Международен ден на река Дунав

На 29 юни 1994 г., е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. От 2004 г. България e част от международния празник, целящ да привлече вниманието на обществеността към значението и опазването на река Дунав и притоците ѝ.