Девети международен фолклорен фестивал – Монтана’ 2014

Групи от 6 държави ще вземат участие в Деветия международен фолклорен фестивал – Монтана’ 2014. Заедно с формации от Италия, Македония, Румъния, Сърбия и Турция ще танцуват и 4-те ансамбъла на Монтана. Фестивалът ще започне на 8 юни в 19 ч. на естрадата пред Паметника на Септемврийци. До 11 юни в този час на откритата сцена ще представят своето изкуство гостуващите групи и техните приятели от града домакин. Паралелно с основната програма, ще се проведат концерти на гостуващите групи във Белоградчик, Видин, Вършец, София и села от Община Монтана.
Сред най-интересните участници в деветото издание на фестивала, посветен на Празника на Монтана – Свети дух, е фолклорна група “Кампидано”. Тя ще представи оригиналния фолклор на Сардиния. Всички танци, песни и инструменти на групата са огледало на обичаите и традициите на родния й остров и на Италия. Групата гостува по покана на ансамбъл “Пъстрина”.

Фолклорният ансамбъл от културно дружество „Таше Милошевски” от град Ресен – Македония, участва във фестивала на Монтана за четвърти път. Партньорската група на танцувална работилница “Етнос” ще представи фолклора на Преспанския район. “Нашите изпълнения са се запечатали в сърцата на много хора. Благодарение на нашия преспанско-македонски манталитет, на нашата сърдечност и дружелюбно отношение ние печелим приятели и покани за фестивали. Играли сме на различни географски ширини – от Турция и Гърция до Норвегия и САЩ. Самите ние успешно организираме фестивала “Преспански ябълкобер”- разказва ръководителят на групата Люпчо Пецалевски.

Клуб “Армелит” от Кочаели е считан за един от най-добрите по рода си в Турция. “В творческата ни биография са включени турнета в Гърция, Испания, Италия, Полша, Унгария, Босна и Херцеговина, Македония, Корея.” – подчертава директорът на клуба Салих Шахинтюрк. Фолклорната група на клуба, която гостува на Международния фестивал в Монтана, е включила в репертоара си не само турски, но и танци от Черноморския регион. Техен домакин е ансамбъл “Северняци”.

Фолклорният ансамбъл към Културния дом в Пирот – Сърбия, ще се представи с битов оркестър и народни певци, които ще съпровождат изпълненията на танцьорите. Концертната група на ансамбъла от Пирот е с художествен ръководител и хореограф Синиша Йованович Бачан.

Фолклорна танцова група “Бобочика” от Бъйлещ ще се представи за втори път на монтанска сцена. Проект по програмата за транс-гранично сътрудничество поставя началото на сътрудничеството й с ансамбъл “Младост”. През дългогодишната си дейност танцовият състав към Дом на културата “Амза Пелеа” е спечелил много награди, но най-ценна за тях е Голямата награда и Купата на конкурса “Добруджа, прекрасна градина”, проведен през 2012 г. в Мангалия – Румъния, с участието на 56 фолклорни танцови групи от Румъния, България, Гърция, Сърбия, Молдова и Украйна.

Всяка фестивална вечер различни групи ще танцуват на откритата естрада на пл. “Жеравица”, а при дъждовно време – в Драматичния театър. Подробна програма за Празника на града е публикувана на сайта на Община Монтана:  http://www.montana.bg/3226