Двата храма на Видин

Двата храма на Видин

Джамията на Пазвантоглу | снимка: http://cultour.org/

В рамките на няколко улици във Видин могат да се видят храмове на три различни религии – църкви, Синагогата и джамия.
Джамията със сърцето
Единствената в света джамия с обърнато сърце (или пика) на купола, вместо полумесец, се намира във Видин и е паметник на културата от национално значение. Храмът е построен през 1801-1802 г. от видинския владетел Осман Пазвантоглу. Бил е част от голям комплекс от джамия, медресе (духовно училище) и библиотека. Училището е разрушено отдавна, запазени са само джамията и библиотеката. За стилизираното сърце на върха на минарето има много легенди и предположения – най-романтичната е за любовта между Пазвантоглу и българка, която не успяла да стане официална заради религиозни различия. Има теории за български произход на владетеля (от баба по бащина линия или чрез родственици на майката), което не е било изключение в онези времена. Доста често мюсюлманските поданици на империята сключвали брак с християнски жени, приели исляма, а по-богатите вземали българки за втора или трета съпруга в харема. Вероятно обяснението за украсата на минарето е по-прозаично – Пазвантоглу е третирал еднакво хората от различните религии през голяма част от господството си над Видинско. Липсата на полумесец е било знак за населението, че владетелят приема всички за равни.

Самият Пазвантоглу е сред най-интересните видински владетели, оставил за дълго време областта извън контрола на Високата порта. Донякъде вдъхновен от успехите на Наполеон, опитал се да създаде република без ограничението на старите граници и религиите, Пазвантоглу води кореспонденция с френски дипломати и политици и изпраща пратеници – християни. Нещо, дотогава немислимо за Османската империя, в която приемането на исляма е било условие за кариера в държавния апарат. Френско влияние и барокови елементи има и джамията на владетеля – което допълнително подчертава голямото й значение като паметник на културата.

Библиотеката на Пазваноглу е посветена на майка му и е съхранявала стари османски ръкописи. Повечето от тях са пренесени в Ориенталския отдел на Народната библиотека в София.

Храм "Св. Димитър" | снимка: Visitvidin.eu

Храм “Св. Димитър” | снимка: Visitvidin.eu

Църквата с германски точен часовник
Най-големият християнски храм в града е „Св. Великомъченик Димитър Солунски“. Той е и втори по големина след „Св. Александър Невски“ в София и е паметник на културата от национално значение. Строежът му е започнал малко след Освобождението от Османската империя – през 1884 г. видинчани одобряват решение за градеж. Председател на комисията по градежа е видинския митрополит Aнтим I и с доброволни дарения на хората пет години по-късно започва и същинския строеж.

Планът за катедралния храм е на майстор Генчо Кънев, родом от гр. Трявна. За строителството се включват и двама италиански архитекти – Бахнани и Антони Батистути, отделно в строителството участват много италиански и български строители. Строежът продължава почти четири десетилетия и храмът е завършен окончателно през 1926 г. Храмовият часовник е на германската фирма „“Ion Mannhardtsche“ и е доставен по-рано – монтиран е през 1900 г., след като видинчани го поръчва от Мюнхен за 8500 златни лева. Часовникът все още работи без проблем и се навива ръчно.
В храма е изобразен и уникален за православния свят стенопис – пратениците на българския цар Петър (927- 970 г.) поднасят дарове на Св. Иван Рилски. Майсторите са нарисували и лицата на националните герои, борили се за независимост на живеещите в българските земи –Христо Ботев, Васил Левски, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Любен Каравелов, Тодор Александров.

Минарето на джамията | снимка: Весела Николаева

Минарето на джамията | снимка: Весела Николаева

Работно време:
Храм „Св. Великомъченик Димитър Солунски“

Ннамира се в центъра, в средата на парк и кубетата му се забелязват отдалеч.
Работно време:
Лятно: от Гергьовден (06.06) до Димитровден (26.10)
7.30-18.00 ч.
Зимно: от Димитровден до Гергьовден
7.30-17.00 ч.
Тел. +359 94/ 600 802
+359 879 398 854

Джамия на Осман Пазвантоглу (отворена за посещения, недействаща)
Намира се в Крайдунавския парк, в старата част на града по пътя от централния площад към Баба Вида
От Мюфтийството има човек, който отваря храма и се грижи за него, но опитът ни показва, че точно работно време не се спазва. По-сигурно е да го намерите отворен по време на туристическия сезон през пролетта.

За Видинската Синагога може да прочетете тук: http://bit.ly/1RahbKX

Източници:
„Европеизацията в Османската империя и управлението на Осман Пазвантоглу на Видин”, Миглена Милчова, Nauka.bg
Община Видин, Туристически портал visitvidin.eu
Vidin-online.com
„Северозападът: Забравения рай. Пътеводител“, изд. „Конкурент Нюз“, 2015 г.