Група ‘”Пъстренец Jr” спечели първо място и на фолклорния конкурс в Кюстендил

Група ‘”Пъстренец Jr” спечели първо място и на фолклорния конкурс в Кюстендил

Група „Пъстренец Jr” спечели първото място в Десетия международен конкурс „Пауталия“, който се провежда в Кюстендил, съобщиха от Младежки дом – Монтана. Децата от Северозапада са се преборили в конкуренция с общо около 2100 фолклорни изпълнители. В отделните възрастови групи победители са Габриела Иванова, Поли Петрова, Ева Янакиева, Георги Иванов и Мартин Лишковски.

Дебютът на солистката Дона Антонова в творческо състезание й донесе второ място, същата позиция зае и дуетът на Габриела Иванова и Елина Асенова. Със специална награда от Съюза на музикалните и танцовите дейци в България беше отличен диригентът на групата Асен Асенов, който е и ръководител на Младежкия дом.

С отличията от Кюстендил творческият сезон за „Пъстренец Jr” приключва със спечелени 4 групови награди и 32 индивидуални. Почти половината са първи места на солистите в различни конкурси, разказват от Младежкия дом. Малките таланти участваха в състезания в Националното училище за фолклорни изкуства – Котел, Русе, Тетевен, София, с. Обединение, Монтана и Сърбия.

Асенов определя като „най-престижна“ наградата, която са получили на фестивала в сръбския гр. Грделица – Сърбия – създадена специално за монтанските изпълнители. „Пъстренец Jr” са получили покана да изнесат концерт като артистичен гост на традиционното сръбско надпяване, но журито е решило да им даде най-високото си отличие – специалната награда на фестивала „Децата пеят”. Тази година децата са били за пръв път на конкурса „Млади таланти”, организиран от Националния дворец на децата в София, и на Десетия национален детски фолклорен събор в Тетевен, отново с призови места.

Асенов разказва, че сред най-харесвани от публика и жури са торлашките песни „Диг се, диг се“, „Сношка седемо“ и двугласното пиринско пеене, което са подготвили специално за участието си в Кюстендил. Основния репертоар на групата си остават песни от Северозападна България. След края на сезона на малките певци им предстои участие е лятно училище по народно пеене с преподавател проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

През ноември, за 10-тия рожден ден, се планират първите изпълнения на нови попълнения в групата. Прослушванията на кандидатите ще бъдат всеки вторник от 11 часа, уточняват от Младежкия дом.