Границата със Сърбия падна за 3 дни, Миков мина през нея

Председателят на парламента Михаил Миков пресече границата със Сърбия при прохода Кадъ боаз, където трябва да се отвори нов ГКПП. Снимки: Ваня Ставрева

Председателят на парламента Михаил Миков пресече границата със Сърбия при прохода Кадъ боаз, където трябва да се отвори нов ГКПП. Снимкa: Ваня Ставрева

Източник: 24Chasa.bg

Въпросът за отваряне на нов ГКПП със Сърбия при Салаш – Ново корито ще бъде поставен по време на започващото в понеделник посещението на председателя на парламента Михаил Миков в западната ни съседка. Това съобщи парламентарният шеф, който бе гост на традиционния международен събор на прохода Кадъ боаз, където ще е бъдещият граничен преход.

От 13 г. в дните на събора границата се отваря и българи и сърби могат да преминават свободно. Миков също премина на сръбска територия, откъдето си купи сок от коприва, мед и консервирани зеленчуци.

Той припомни, че за изграждането на ГКПП се е говорило много, има подписано споразумение от 2007 г., но сега е дошло време да се действа, за да може хората да преминават на това място целогодишно, а не само през трите дни на събора.

Посещението на Михаил Миков в Сърбия е по покана на председателя на сръбския парламент Небойша Стефанович, с когото ще бъде обсъдено сътрудничеството между двата парламента в предприсъединителния период на Сърбия и ще бъде предложена помощ от наша страна в преговорната политика. Освен с председателя на сръбската скупштина Михаил Миков ще се срещне и с министър-председателя Ивица Дачич и президента Томислав Николич.

no images were found