Германски експерти ще помагат за опазване на горите във Видинско

Германски експерти ще помагат за опазване на горите във Видинско

Експерти от германския регион Ортенау ще помагат на българските си колеги за опазване и възстановяване на горите във Видинско. Това съобщиха от кабинета на областния управител Момчил Станков след срещата му с германските специалисти Евалд Елзесер и Петер Шмидерер, проведена във Видин. Двамата експерти ще останат четири дни, за да огледат горите, които пострадаха най-много от заледяването през миналата зима. Това включва масиви в общините Белоградчик и Чупрене, където много дървета бяха изпочупени от леда.

С посещението на германските експерти започва и проектът „Шварцвалд отговаря за горите на Видин“, реализиран съвместно между областните администрации на Видин и Ортенау, разказват от българска страна. Проектът е част от Споразумение за партньорство, подписано през 2011 г. по инициатива на областния управител на Ортенау Франк Шерер. Финансирането е осигурено от Министерство на земеделието на провинция Баден-Вюртемберг.

След огледа ще се направи преценка какво да се предприеме за заличаване на пораженията от природните бедствия. Предвижда се и дългосрочно сътрудничество за опазването и устойчивото управление на горските масиви. Анализът на експертите ще бъде публикуван в каталог, който да се използва като модел и за други региони на България.

Резултатите от огледите ще бъдат представени в четвъртък, 17 март, от 11 часа в сградата на областната администрация по време на работна среща. Експертите от Германия ще представят опит и добри практики от горското стопанство. За дискусията са поканени представители на Министерството на земеделието и горите, Северозападно държавно
предприятие – Враца, Регионална дирекция по горите – Берковица, териториалните поделения на държавните горски стопанства във Видинско, Областна дирекция „Земеделие“, Регионална инспекция по околната среда и водите – Монтана и др.

„Уверен съм, че тази инициатива ще бъде от голяма полза за нас, да можем да възстановим нашите гори след обледяването. С вашата експертна помощ и с усилията на българската държава, ще се справим”, коментира областният управител Момчил Станков пред германските експерти и колегата си Франк Шерер. Гостите са останали доволни от сътрудничеството на държавните и общински горски стопанства в Белоградчик и Чупрене.