“Геопарк Белоградчик” може да влезе в световните обекти на ЮНЕСКО

“Геопарк Белоградчик” може да бъде включен в обектите със световно значение на организацията за култура и образование ЮНЕСКО, съобщиха от община Белоградчик. На посещение в града от днес до 2 юли е мисия на световната организация, която ще подготви доклад за есенната сеисия на ЮНЕСКО във Финландия. С доклада на експертите Ана Руиз Конде и Горан Раданович ще се обсъди включването на геопарка като обект с международно значение.

P1210489Основна заслуга за разработването на идеята за „Геопарк Белоградчик” е на проф. Димитър Синьовски заедно с група университетски преподаватели от Минно-геоложкия университет в София и представители на гражданското общество. Целта на проекта е представянето и съхраняването на уникалната геологична структура изразена не само в природните феномени като Белоградчишките скали и пещерите от района, но и на изключително разнообразните гео-морфологични форми на възраст до 650 млн. години, с които природата е дарила този край.

Комплексът „Геопарк Белоградчик” се предвижда да обхване територията на общините Белоградчик, Чупрене, Макреш, Димово и Ружинци. В него се включва и проучването, експонирането и опазването на хилядолетното културно-историческо наследство, като част на уникалната за нашата област взаимовръзка между природа и човешка цивилизация.

Тридневното посещение на екипа на ЮНЕСКО започна с презентация и среща с представители на общините от територията на Геопарка. Срещата бе открита от кмета на община Белоградчик Борис Николов, който пожела успешна работа и разбира се положителна оценка на експертите за възможностите и перспективите на района.

След срещата експертите ще се запознаят с работата на вече действащия в Белоградчик офис на Геопарка и ще посетят природни и културно-исторически забележителности. В тяхната задача влиза и оценката на възможностите за развитието на специфичен туризъм в областта.

Становището на представителите на ЮНЕСКО ще е от решаващо значение за появата на „Геопарк Белоградчик” на картата на световните природни и културно-исторически забележителности.