Газификация до Видин ще обсъждат областни управители и кметове

Газификация до Видин ще обсъждат областни управители и кметове

Белоградчик е домакин на срещата днес и утре | снимка: Весела Николаева

Изграждане на газопреносно трасе Враца – Видин ще бъде обсъдено по време на заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район, съобщава БНР – Видин. Срещата е днес и утре в Белоградчик и на нея ще бъде представен инвестиционния проект за трасето. Другите теми за обсъждане са възможностите за развитие на туризъм в регион, подкрепа за развитие на деца и ученици, както и проект на наредба за регионално развитие на населените места.

Заседанието започва от 14.30 ч в хотел „Скалите“ в Белоградчик. След края му решенията ще бъдат обявени публично. Ръководител на срещата е областният управител на Видин Момчил Станков, поканени за участие са негови колеги от петте северозападни области, кметове, представители н държавни институции.

Липсата на газификация във Видин и околните населени места отдавна е коментирано като проблем, който спъва икономическото развитие на областта. За газификация се говори отдавна, а от близо десет години се правят проекти за свързването на дунавския град с газопреносната мрежа на страната. Това е залегнало и в Областната стратегия за развитие на обл. Видин 2014-2020 г.