Габриела Иванова от Монтана спечели отличие от Националния фолклорен конкурс – Русе

Габриела Иванова от Монтана спечели отличие от Националния фолклорен конкурс – Русе

Габриела Иванова и Асен Асенов | снимка: Общински младежки дом – Монтана

Габриела Иванова от група „Пъстренец Junior“ е спечелила трета награда на Деветия Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика, който се проведе в Русе. Това съобщиха от Общинския младежки дом в Монтана след края на конкурса, проведен в петък и събота. Двамата солисти Мартин Лишовски и Георги Иванов от Монтана са получили поощрителни награди.

Габриела Иванова е отличена за изпълнението си на добруджанската песен „Янкин брат“ и северозападната „Стано ле, моме хубава“, разказват от Младежкия дом. Иванова е възпитаничка на музикалния педагог Асен Асенов. След националния конкурс той коментира, че „Стано ле, моме хубава“ е записана в студио на БНР, изнесено в Русе специално за конкурса.

„Тя ще звучи в национален ефир. Екипът на БНР записа и изпълненията на нашия солист Мартин Лишковски. Той пя “Кехая вика из село” от репертоара на Борис Машалов и “Викнала Гана” на знаменития северняшки певец Кайчо Каменов.”, споделя Асенов.

Участниците в конкурса са били на 200, от цяла България. В надпреварата своите музикални умения са показали професионалисти от националните музикални училища в София, Плевен, Русе, Котел. Председател на журито е бил ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив проф. Милчо Василев.

Изпълнения на малките музиканти от група „Пъстренец Junior”може да чуете в техния сайт: http://pastrenec-junior.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3

Групата е създадена като самостоятелна формация през 2006 г. към Общинския младежки дом в Монтана. Оттогава нейните членове редовно печелят награди и признание от национални и международни конкурси. Диригент на децата е музикантът Асен Асенов.