В Белоградчик успешно завърши състезанието по планинско колоездене

Стана традиция последните няколко години в Белоградчик да се провежда състезание по планинско колоездене – велорали -“ROCKS‘N ROLL” Белоградчик, което тази година се състоя на 25 и 26 октомври. Негови организатори бяха Велоклуб “Скала” – Белоградчик и Контактен център “Дестинация Дунав”- Focal Point “Destination Danube” (FPDD). Състезанието стана възможно благодарение на подкрепата на Община Белоградчик, хан “Мадона” и други благодетели, пожелали да останат анонимни.

Много на брой бяха ентусиастите от цялата страна, проявили интерес към спортното мероприятие и подали заявки за участие. Впоследствие обаче най-вече заради рязко влошените климатични условия голяма част от тях се отказаха. И все пак 31 участници, най-страстни почитатели на велотуризма от Враца, Мездра, София и други места на страната се подадоха на изкушението, като пренебрегнаха студа и трудното трасе и участваха в състезанието. Сред смелчаците имаше и 6 жени – Ивета Алексиева, заела първо място при жените, 24- годишната студетката от І курс магистратура на Художествена акадения, 28-годишната Гергана Маринова – стоматолог, класирала се на второ място при жените.

Точно в 11 часа на 25 октомври на централния площад се бяха събрали участниците във велоралито, организаторите и почитателите на този вид спорт. И докато все още вървяха коментарите по предстоящото състезание, DJ Жоро подгряваше мразовития октомврийски ден, в който температурата сякаш беше яхнала нулата и не помръдваше, а усещанията за още по-голям студ идваха от острия вятър, с горещи рок и рокендрол парчета и топъл чай.

Иван Стоянов, дългогодишен състезател и председател на велоклуб “Герак” Враца откри състезанието и направи кратки разяснения по маршрута. С приветствено слово към участниците се обърна кметът на общината Борис Николов, който им благодари за тяхната решителност, ентусиазъм и дръзновение и им пожела успех и безпрепятствено финиширане. След което бе даден стартът на състезанието, а 90-годишният Йордан Първанов плисна менчето с вода за здраве.

Около 17 часа финишира и последният състезател преминал 44-километровото трасе, сле което стана и награждаването. За най-добрите във всяка една от 5-те възрастови групи бяха раздадени комплект медали, а заелите първите места получиха купа и парична премия, за вторите също имаше парична премия, а за класиралите се на 3-то място предметна награда – каска, която е част от екипировката. Николай Тихомиров Иванов представи домакините от Белоградчик и завоюва І-то място във възрастовата група на юношите.

Участниците в състезанието, макар и леко премръзнали останаха доволни от спортния ден и себе си, защото всички завършиха успешно състезанието, което е и най-важното и означава, че победители са всички участници!

Пресслужба община Белоградчик