Възстановено е електрозахранването на територията на област Видин

Възстановено е електрозахранването във всички населени места, обяви областният управител на Видин Момчил Станков на пресконференция днес, веднага след редовното сутрешно заседание на областния кризисен щаб.

В момента няма ток единствено в с. Извор махала, община Кула, в няколко други села има частично прекъсване на електроснабдяването, заради проблеми на вътрешната електрическа мрежа. Областният управител е получил уверение от ЧЕЗ, че още днес и тези повреди ще бъдат отстранени.

В община Грамада и община Димово от вчера е отменено бедственото положение. Остава в сила в община Белоградчик, където все още не е решен проблемът по далекопровод „Скалите”, отбеляза областният управител. Той ще посети и днес мястото на аварията между с. Орешец и гр. Белоградчик. По думите му, на труднодостъпния планински терен там в момента 23-ма души прокарват път за тежките машини, с които ще се монтира новият електрически стълб с височина 28 метра. На място са мобилизирани и екипи на МВР, ПБЗН, енергийните дружества и общинската администрация. Работата на аварийните групи е затруднена, поради продължаващото влошаване на метеорологичните условия. До възстановяването на напрежението на авариралия електропровод, от вчера е осигурено резервно електрозахранване по нов далекопровод с дължина 1,2 км, изграден от ЧЕЗ на крепостта „Калето” в гр. Белоградчик.

В Белоградчик вали сняг, натрупаната снежна покривка е между 10 и 15 см. В Кула падналият сняг е до 3 см. Пътните машини разчистват от нощта, увериха от Областно пътно управление – Видин. Заради снеговалежите, тежкотоварни автомобили над 3,5 тона се отклоняват от пътя за Белоградчик, движението им се пренасочва през с. Арчар за София. В цялата област пътищата са проходими в условия на продължаващи валежи и от дъжд и мокри настилки. Пътните машини разчистват от нощта, увериха от Областно пътно управление – Видин.

Състоянието на язовирите също е под контрол, уверяват и от „Напоителни системи”.

Областна администрация Видин