След проверка: Във Видинско няма опасни язовири

Източник: http://dariknews.bg/

Източник: http://dariknews.bg/

В обл. Видин няма язовири в предаварийно състояние, които могат да бъдат потенциално опасни, съобщиха от областната администрация. Изводът им е направен след проверка на 18 съоръжения – всички те са с известен собственик, редовно се контролира поддръжката им, са установили експертите. Според тях в областта няма язовири, които може да са опасни за населението. Проверката на изкуствените водоеми в областите Видин и Враца започна в началото на тази година, след сигнали за повишени нива на реките. Във Врачанско има проблемни язовири, които ще бъдат извадени от експлоатация.

Комисията от експерти е проверила във Видинско и доколко са изпълнени предишни предписания за поддръжка. Според доклада в добро състояние се поддържат деветте язовира, които са собственост на държавната компания „Напоителни системи“. За общинските водоеми потенциална опасност няма, въпреки че има пропуски по изпълнението на предписанията. Единственият частен язовир е технически изправен, смятат експертите. Постоянна поддръжка се прави за премахване на храсти и дървета около преливниците, изпускателните съоръжения и по стените на язовирите.

Неизправни язовири и повредени съоръжения бяха част от причините за тежките наводнения във Врачанско през лятото – тогава най-много пострадаха гр. Мизия и няколко околни села. Според проверка на прокуратурата бедствията са били предизвикани от лошо поддържани язовири, липса на адекватен контрол, липса на пари и размиване на отговорност.

Във Врачанско положението с изкуствените водоеми е по-тежко, отколкото в обл. Видин – язовирите „Сухия скът“ и „Девене“ ще бъдат временно извадени от експлоатация, съобщиха от община Враца. Разпореждането е на Министерство на околната среда и водите и е заради тежкото състояние на съоръженията им. В почти всички села от общината е необходима техника за почистване на речните корита, да се разширят и оформят, е станало ясно след среща между кметове от района и зам.-кмета на Враца Николай Йорданов. Засега информация за резултати от проверки и опасни водоеми в съседната обл. Монтана няма обявена.